Jobs napoveduje, leto 2011 bo leto iPada 2. Foto: EPA
Jobs napoveduje, leto 2011 bo leto iPada 2. Foto: EPA
iPad
Novi iPad prinaša kar nekaj izboljšav v primerjavi s svojim starejšim bratom. Foto: EPA

Na predstavitvi novega računalnika v San Franciscu je Jobs povedal, da ima nova generacija iPada hitrejši procesor, da je lažja in tanjša od stare, saj namesto 13,4 milimetra meri le 8,8 milimetra. Rok trajanja baterije bo v prižganem stanju 10 ur, novi iPad ima video in fotografsko kamero, mogoče pa ga je priključiti tudi na televizijo. iPad 2 ima novi procesor A5, ima pa tudi številne nove aplikacije, med njimi možnost montiranja filmov iMovie in program za ustvarjanje glasbe Garage Band.

Novo generacija tabličnega računalnika bodo v ZDA začeli prodajati 11. marca, od 25. marca dalje pa bo na prodaj tudi na 26 drugih tržiščih v Evropi in drugod po svetu. Stal naj bi med 499 in 829 dolarji, odvisno od zmogljivosti in načina povezave v medmrežje. V ZDA bosta za povezavo preko mobilne telefonije skrbeli podjetji AT & T in Verizon, za druge države pa ponudniki povezave še niso znani.

Apple počasi dohitevajo drugi ponudniki
Apple je v prvih mesecih prejšnjega leta prodal 15 milijonov iPadov, za letos pa pričakujejo 30 milijonov prodanih primerkov in 20 milijard dolarjev zaslužka. Apple je vodilno podjetje na področju razvoja in prodaje tabličnih računalnikov, saj so do septembra leta 2010 obvladovali 95 odstotkov prodaje, a mu za petami sledijo tudi druga podjetja, predvsem HP in Samsung, kar je v zadnji četrtini lanskega leta Applov delež prodaje že znižalo na 75 odstotkov.

Analitik Adam Leach je napovedal, da bo na tržišču tabličnih računalnikov bitka v prihodnjem letu potekala na dveh ravneh. "Prevladovanje Appla in Googla se bo nadaljevalo tudi v letu 2011 in še dlje," je napovedal Leach, a ob tem opozoril, da bodo naprave, ki bodo temeljile na Googlovi zasnovi, do leta 2015 prehitele Apple.

"Dogodka nisem hotel zamuditi za nobeno ceno"
Ugibanj o tem, ali bo Steve Jobs prišel na predstavitev novega iPada, je bilo veliko. Izvršni direktor Appla je od januarja letos na bolniškem dopustu za nedoločen čas, saj se, kot je pojasnil svojim zaposlenim, želi osredotočiti na svoje zdravje. Že leta 2004 je zbolel za rakom na trebušni slinavki, leta 2009 pa je prestal tudi presaditev jeter. Podjetje v njegovi odsotnosti vodi operacijski direktor Tim Cook, Jobs pa je na odru povedal, da predstavitve novega iPada ni hotel zamuditi za nobeno ceno, saj so za njegov razvoj porabili kar nekaj časa.