Zeleni čaj vsebuje antioksidante polifenole, za katere je dokazano, da pomagajo pri zdravljenju tumorjev pri živalih. Foto: EPA
Zeleni čaj vsebuje antioksidante polifenole, za katere je dokazano, da pomagajo pri zdravljenju tumorjev pri živalih. Foto: EPA

Raziskavo so izvedli pri več kot 2.000 Kitajkah in ugotovili, da več ko ženske pojedo svežih in posušenih gob, manjša je nevarnost za raka na dojkah. Manjša možnost za nevarno bolezen je bila tudi pri tistih ženskah, ki vsak dan pijejo zeleni čaj, so zapisali znanstveniki v Mednarodnemu zborniku o rakavih obolenjih (International journal of cancer).

Že dalj časa je znano, da je stopnja obolelosti za rakom dojk na Kitajskem štiri- do petkrat manjša kot v razvitih državah, čeprav je v zadnjih desetletjih ta stopnja narasla predvsem v bogatejših delih te najštevilčnejše države na svetu. Za nizko stopnjo rakavih obolenj se ima Kitajska zahvaliti predvsem tradicionalni prehrani, še posebej velikim količinam gob in zelenega čaja.

G. V.