Foto:
Foto:

Trenutno najbolj priljubljeni spletni iskalnik lahko ob preverjanju iskalnega niza odkrije tudi spletne strani, ki niso bile mišljene za javno objavo. Ta pojav, ki seveda ni omejen le na Google, temveč na vse kakovostne spletne iskalnike, zdaj raziskujejo tudi računalniški strokovnjaki ameriškega podjetja Computer Sciences.

Ranljivo ameriško domovinsko ministrstvo
Long je pred kratkim na konferenci o vdiranju v računalnike, ki je potekala v Washingtonu, predstavil presenetljive rezultate dobro zamišljenih iskanj na Googlu. Odkril je, da prek njegove uporabe razmeroma lahko pridemo do podatkov, kot so številke kreditnih kartic ali bančnih računov, cele vrste osebnih podatkov, ki so zapisani v dokumentih sodišč, ali pa celo do dokumentov ameriškega ministrstva za domovinsko varnost, ki so označeni in namenjeni le uradni uporabi.

Celo do tiskalnikov in sistemov električnih napeljav
Dostop je mogoč celo do nadzora tiskalnikov v pisarnah, spletnih telefonov ali pa kar celotnih sistemov električne napeljave. Long je med drugim še dejal, da ne gre kaznovati Googla in drugih iskalnikov zaradi njihove uspešnosti in kakovosti, vendar bi bilo treba premisliti o tem, da bi ta podjetja opozarjala pristojne na zaznane sumljive dejavnosti oziroma iskanja.