Za astronome petek 13. ne bo slab dan, saj se veselijo izjemne možnosti opazovanja. Foto: VTA
Za astronome petek 13. ne bo slab dan, saj se veselijo izjemne možnosti opazovanja. Foto: VTA
Zemlja utegne zaradi trčenja spremeniti obličje.
Bo asteroid spremenil tir in odletel mimo Zemlje? Odgovor bomo dobili leta 2013.

Po najbolj mračnih napovedih bo ta 320 metrov velik asteroid v petek, 13. aprila 2029, ko bo iz Evrope, Afrike in zahodne Azije celo v mestih viden s prostim očesom, z verjetnostjo ena proti 37 zadel Zemljo. Točneje bo to znano, ko bo astronomom parametre tira 2004 MN4 uspelo zanesljivo določiti.

Dobil ime Apophis, "Uničevalec"
Asteroid se je medtem znebil začasne oznake in postal polnopravni član "združbe asteroidov", tako da je dobil stalno številko in nato tudi pravico do imena v katalogu malih planetov. Asteroid je dobil ime Apophis, kar je grško ime nekdanjega egipčanskega boga Apepa, "Uničevalca", ki je živel v večni temi podzemlja in poskušal med nočno potjo uničiti Sonce.

Gre za prvi oštevilčen asteroid, ki lahko trči z Zemljo. Možnost njegovega trčenja z našim planetom bo še v letih 2035, 2036 in 2037. Mimolet leta 2029 lahko asteroidov tir zelo spremeni, tako da je napovedovanje brez več podatkov negotovo. Takšno bližnje srečanje z asteroidom se zgodi v povprečju enkrat na tisoč let, trdi strokovnjak ameriške vesoljske agencije Nasa Jon Giorgini iz Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) v Pasadeni v Kaliforniji .

Različni podatki
Po podatkih največjega radijskega teleskopa na svetu v Portoriku bo asteroid zgrešil Zemljo za 5,6 polmera Zemlje, kar je 35.716 kilometrov, to pa je vsega 70 kilometrov manj od višine, na kateri obkrožajo Zemljo nad ekvatorjem številni geostacionarni sateliti (35.786 kilometrov).

Giorgini je izjavil: "Če bomo leta 2013 (ko bo prihodnja dobra priložnost) dobili radarsko meritev razdalje do objekta, bomo položaj 2004 MN4 lahko napovedali najmanj do leta 2070."

Moč ob trku
Po izračunih Nase bi se pri trku Apophisa z Zemljo razvila energija, enaka 850 megatonam ali 850 milijonom ton trinitrotoluena (TNT), kar je 65.000-krat več kot atomska bomba, odvržena pred 60 leti na Hirošimo. Krater Barringer v Arizoni, je nastal po padcu meteorita, ki je pri tem razvil energijo, enako "le" od desetim do 20 megatonam, podobno pa je bilo tudi v primeru še ne popolnoma pojasnjenega dogodka 30. junija 1908 ob reki Podkamena Tunguska v osrednji Sibiriji. Izbruh vulkana Krakatau leta 1883 merijo z močjo 200 megaton.