Tako nekako naj bi bila videti s smetmi obkrožena Zemlja. Foto: Reuters
Tako nekako naj bi bila videti s smetmi obkrožena Zemlja. Foto: Reuters

Kot ugotavljajo Nasini raziskovalci, se je število najrazličnejših predmetov, ki napolnjujejo orbito, po nedavnem trčenju ameriškega in ruskega satelita, povečalo na 19.000, od tega je nad tisoč takih, ki so večji od desetih centimetrov in jih je povzročilo prav omenjeno trčenje. V prostoru okoli Zemlje sicer lebdi tudi okoli 900 satelitov, toda večina predmetov so običajne smeti, menijo znanstveniki, ki na Dunaju proučujejo usodo omenjenih predmetov.

Nekateri izmed njih zagovarjajo idejo, da bi bilo potrebno temeljito vesoljsko čiščenje, bodisi tako, da bi predmete spravili nazaj na Zemljo ali pa jih potisnili še višje. Eden izmed predlogov, denimo, predvideva, da bi na predmete nekako pritrdili balone, s čimer bi zmanjšali upor in jih lažje približali Zemlji.

Spet drugi pa zatrjujejo, da bi bilo čas, energijo in sredstva bolje porabiti za to, da se izognemo nadaljnjim trčenjem. Ker bodo delci odpadnega materiala satelite okoli Zemlje ogrožali še nadaljnjih 10.000 let, je Evropska vesoljska agencija že pripravila načrt doslednega opazovanja dogajanja okoli planeta, ki bi preprečilo tovrstne dogodke.

E. S.