V Franciji je na začetku 20. stoletja zraslo 1.000 ton črnih tartufov na leto, danes pa teh gob zraste le še nekaj čez 40 ton na leto.
Francoski strokovnjaki so se zato odločili za preučitev skrivnosti črnega tartufa. Znano je, da so za njegovo uspevanje nujni primerna sestava tal, ustrezno podnebje in korenine dreves, pri katerih rastejo.
Do zdaj se tartufov ni dalo vzgajati
Projekt francoske regije Correze in Delpeyrata (organizacije, ki se že od 19. stoletja ukvarja z zaščito tartufa) bo vključeval kultiviranje kloniranih tarufov skupaj z "minidrevesi" v epruvetah, kjer naj bi se črni tartuf razvil skozi proces, ki bo trajal več let. Iz njega naj bi nato dobili seme, ki bi ga presadili v naravo.
Tartufov do zdaj človek ni znal vzgajati. Po navadi rastejo pod drevesi, starimi vsaj 20 let, iščejo pa jih s pomočjo za to treniranih psov. Njihova cena na tržišču se giblje okoli 860 funtov za kilogram.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje