Raziskovalci oddelka za prehranjevanje na bostonski univerzi so namreč ugotovili, da redno pitje alkohola v zmernih količinah poveča gostoto mineralov v kosteh moških po 60. letu in žensk v menopavzi.
Čeprav so raziskave v preteklosti že pokazale povezavo med zmernim pitjem in čvrstostjo kosti, so se znanstveniki na bostonski univerzi omejili na iskanje vplivov pitja vina, piva in žganih pijač, pojasnjuje Katherine Tucker, vodja projekta. Ugotovili so, da so pivci piva in vina imeli boljše kosti kot tisti, ki raje uživajo žganje.
Izsledke raziskave poskušajo razložiti s tem, da silicij, ki ga najdemo v pivu, pomaga k večji čvrstosti kosti, manj jasno pa je, zakaj pomagata ščititi kosti tudi vino in žgane pijače.
A raziskovalci posebej opozarjajo, da čezmerno pitje alkoholnih pijač kostem škuduje in da naj se "nihče ne zanaša le na alkohol pri zagotavljanju čvrstosti svojih kosti".
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje