Študija oddelka za prehranjevanje na bostonski univerzi je prinesla zanimive izsledke. Foto: Reuters
Študija oddelka za prehranjevanje na bostonski univerzi je prinesla zanimive izsledke. Foto: Reuters

Raziskovalci oddelka za prehranjevanje na bostonski univerzi so namreč ugotovili, da redno pitje alkohola v zmernih količinah poveča gostoto mineralov v kosteh moških po 60. letu in žensk v menopavzi.

Čeprav so raziskave v preteklosti že pokazale povezavo med zmernim pitjem in čvrstostjo kosti, so se znanstveniki na bostonski univerzi omejili na iskanje vplivov pitja vina, piva in žganih pijač, pojasnjuje Katherine Tucker, vodja projekta. Ugotovili so, da so pivci piva in vina imeli boljše kosti kot tisti, ki raje uživajo žganje.

Izsledke raziskave poskušajo razložiti s tem, da silicij, ki ga najdemo v pivu, pomaga k večji čvrstosti kosti, manj jasno pa je, zakaj pomagata ščititi kosti tudi vino in žgane pijače.

A raziskovalci posebej opozarjajo, da čezmerno pitje alkoholnih pijač kostem škuduje in da naj se "nihče ne zanaša le na alkohol pri zagotavljanju čvrstosti svojih kosti".