Biooglje ima visoko vsebnost ogljika, po svoji strukturi pa je zelo porozen, zato omogoča zemlji, da obdrži vodo, hranljive snovi in mikrobe, kar zelo dobro vpliva na izboljšano rast pridelka. Foto:
Biooglje ima visoko vsebnost ogljika, po svoji strukturi pa je zelo porozen, zato omogoča zemlji, da obdrži vodo, hranljive snovi in mikrobe, kar zelo dobro vpliva na izboljšano rast pridelka. Foto:

Slednji razgrajuje biomaso v biooglje, pri čemer se v ozračje ne izloča ogljikov dioksid, ki med procesom piroze ostane v biomasi, in je lahko uporabno tudi za pogon vozil na električno energijo.

Bibens je specialist za biooglje, ki je zgrajeno iz odpadnih delov lesa, koruze, arašidovih olupkov in celo piščančjih iztrebkov. Biomaso kuha v posebnem kovinskem sodu, kjer se temperature dvignejo tudi do 537 stopinj Celzija. Proces imenujemo piroliza in pomeni, da se trde snovi toplotno razgradijo brez kisika, zato razpadejo le zaradi povišane temperature, ki ji je snov izpostavljena.

V nekaj urah se organske snovi spremenijo v gnojilo, plini, ki se ustvarjajo med procesom, pa so uporabni za pogon vozil na električno energijo.

Črno zlato agrokulture
Biooglje ima visoko vsebnost ogljika, po svoji strukturi pa je zelo porozen, zato omogoča zemlji, da obdrži vodo, hranljive snovi in mikrobe, kar zelo dobro vpliva na izboljšano rast pridelka.
Biooglje prispeva k čistejšemu okolju na dva načina: preprečuje izločanje ogljika v ozračje, rastlinam pa omogoča varno shranitev ogljika, ki ga proizvedejo med procesom fotosinteze.

Če bi biooglje začeli uporabljati po vsem svetu, bi lahko znatno zmanjšali izpust ogljika v ozračje v prihodnjih 50 letih, trdi Nasin znanstvenik James Hansen.

K. Š.