Med malimi in mikro podjetji v Sloveniji je le malo takih, ki so po svoji dejavnosti tehnološka podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Med malimi in mikro podjetji v Sloveniji je le malo takih, ki so po svoji dejavnosti tehnološka podjetja. Foto: MMC RTV SLO

Vodja odbora za znanost in tehnologijo pri OZS-ju Janez Škrlec je zaskrbljen nad majhnim odstotkom malih podjetij, ki se pri nas ukvarjajo s tehnologijo.

Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS-ju je bil ustanovljen pred štirimi leti. Njegova vloga je sistematično delovanje na področju povezovanja gospodarstva, posebej drobnega gospodarstva, z akademsko in znanstveno sfero. Raziskava, ki je trajala dve leti, je prva pri nas na tem področju.

V raziskavi so zajeli 52.000 pravnih subjektov, samostojnih podjetnikov in družb z omejeno odgovornostjo. Med njimi je kar 76,87 odstotka mikro in malih podjetij, ki sploh ne sodi v kategorijo tehnoloških podjetij. Delež po tehnološki razvrstitvi letos skoraj enak skozi celotno obdobje raziskave.

Kako tehnološka so slovenska podjetja?
Ob začetku raziskave leta 2008 je bilo v Sloveniji 4,2 odstotka podjetij z razvito visoko tehnologijo, 1,58 odstotka s srednje visoko tehnologijo, 10,34 odstotka s srednje nizko tehnologijo in 7,01 odstotka z nizko tehnologijo. Danes številke ostajajo skoraj nespremenjene.

Poleg ugotovitve dejanskega stanja je imela raziskava, ki jo je delno finančno podprlo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, za svoj cilj tudi poiskati mehanizme za izboljšanje stanja in za spodbujanje večjega tehnološkega razvoja malih in mikro podjetij. Raziskava se bo nadaljevala tudi prihodnje leto, že zdaj pa so pri OZS-ju ponosni na podpisane dogovore o sodelovanju z Institutom Jožefa Stefana, ljubljansko fakulteto za elektrotehniko in mariborsko fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.