Odkrili so 674 enakonožcev, več kot 200 morskih črvov, od tega je 81 novih vrst in 76 morskih gob. Foto: EPA
Odkrili so 674 enakonožcev, več kot 200 morskih črvov, od tega je 81 novih vrst in 76 morskih gob. Foto: EPA

Odkrili so več kot 700 novih vrst morskih bitij v morjih, ki so bila nekoč preveč sovražna, da bi lahko ohranila tako bogato raznolikost. Zbrali so vzorce mesojedih morskih gob, prostoplavajočih črvov, rakov in različnih molekul.

Tovrstno odkritje po besedah britanske morske biologinje Katrin Linse iz British Antarctic Survey pomeni prvi korak k razumevanju zapletenega odnosa med globinami oceanov in razporeditvijo morskega življenja.

Več kot tisoč vzorcev različnih vrst
Raziskava je bila del projekta Andeep (Antarktična raznolikost favne in flore v globokih morjih), ki pomeni prvo obsežnejšo raziskavo antarktičnega morskega življenja. Oblikovana je bila tako, da bi zapolnila praznino, ki obkroža naseljevanje rastliln in živali v globljih delih južnega oceana.

Odprave so potekale od leta 2002 do leta 2005, mednarodna ekipa strokovnjakov pa je zbrala več kot tisoč vzorcev različnih vrst iz Weddellovega morja, na globini od 774 do 6.348 metrov.

S primerjanjem vrst, ki so jih našli v globljih vodah, in tistih, ki so jih našli v plitvejših okoli Antarktike, bodo znastvneniki lahko lažje razumeli, kako sta se podnebje in okolje, v katerem te živali in rastline živijo, uspelo izogniti evolucijskim spremembam.