Čigavi so sledilci? Od lastnika računa ali podjetja, v imenu katerega oseba
Čigavi so sledilci? Od lastnika računa ali podjetja, v imenu katerega oseba "čivka"? Foto: MMC RTV SLO

Njegovo prejšnje podjetje ga zdaj toži za odškodnino v višini 2,50 dolarja na sledilca na mesec, kar skupaj znese vrtoglavih 370.000 dolarjev.

Kravitz je "tvital" v imenu novičarskega servisa ameriškega mobilnega operaterja Phonedog pod uporabniškim imenom @phonedog_Noah. Ko je zapustil podjetje, je sicer spremenil uporabniško ime, a je s seboj odpeljal tudi 17.000 sledilcev. Njihovo število je sicer medtem naraslo že na 22.000.

Podjetje dovolilo uporabo imena po prestopu
Kot je pojasnil za New York Times, se je z vodstvom podjetja dogovoril, da lahko uporabniško ime uporablja tudi v osebne namene, če "bo občasno tvital v njihovem imenu". Kot pravi, so mu dovolili, da uporabniško ime uporablja tudi po tem, ko je že zapustil Phonedog.

A podjetje se je osem mesecev kasneje odločilo za tožbo. Kot pravijo, seznam sledilcev dejansko predstavlja seznam strank. Trdijo tudi, da so v ta seznam "vložili znatna sredstva", zato bi moral biti tudi ta seznam sledilcev last podjetja.

Nadzor računov na Twitterju s strani podjetij je sicer zelo vroča tema. Po mnenju pravnikov bo ta primer lahko predstavljal precedenčni primer za vse prihodnje tovrstne spore glede "lastništva" intelektualne lastnine na Twiterju, opozarjajo ameriška občila.