68-letni znanstvenik Peter Grunberg je za svoje delo prejel eno največjih priznanj. Foto: EPA
68-letni znanstvenik Peter Grunberg je za svoje delo prejel eno največjih priznanj. Foto: EPA

Znanstvenika sta si prestižno nagrado 10 milijonov švedskih kron, kar je 1,54 milijona dolarjev, prislužila predvsem z odkritjem velike magnetne upornosti (GMR), ki služi za prebiranje podatkov na trdih diskih.

Švedska kraljeva akademija znanosti, ki podeljuje nagrade, je v sporočilu ob podelitvi nagrade zapisala, da sta znanstvenika z odkritjem "revolucionalizirala metode za pridobivanje podatkov s trdih diskov".

Nagrade za občudovanja vredne dosežke
Nagrade, ki nosijo ime znanstvenika in odkritelja dinamita Alfreda Nobela, švedska kraljeva akademija znanosti že od leta 1901 vsako leto podeli za dosežke v znanosti, literaturi in miru.

Nobelova nagrada za fiziko je tako druga v seriji letošnjih nagrad. Nobelovo nagrado za medicino ali fiziologijo so za delo na področju izvornih celic dobili Italijan Mario Capecchi ter Britanca Martin Evans in Oliver Smithies. V sredo bodo podelili Nobelovo nagrado za kemijo, v četrtek za književnost, v petek za mir, naslednji ponedeljek pa bo znan prejemnik Nobelove nagrade za ekonomijo. Slovesna podelitev bo, kot vsako leto, v Stockholmu 10. decembra.