Trgovine po vsem svetu so preplavili novi telefoni iPhone. Foto: Reuters
Trgovine po vsem svetu so preplavili novi telefoni iPhone. Foto: Reuters
Navdušenci so pred trgovinami v upanju na nov telefon stali tudi po več ur. Foto: Reuters

V mestih po vsem svetu so se nadobudni kupci že sredi noči podali pred trgovine in se postavili v vrste, da bi si zagotovili svoj primerek priljubljenega telefona. Prvi imetnik novega telefona je 22-letni študent z Nove Zelandije, ki je za novi iPhone v vrsti pred trgovino stal kar 60 ur. Cene novega iPhona se začnejo pri 525 evrih.

Nekateri so si telefone v trgovinah naročili že vnaprej, drugi pa so upali, da bodo prišli na vrsto, in si zagotovili enega od telefonov. "Naročili smo jih ogromno. Videli smo, kakšno je bilo povpraševanje prejšnjič, a nas je povpraševanje tokrat vseeno presenetilo. Vsak teden dobivamo nove pošiljke telefonov," je povedal vodja O2, britanskega ponudnika iPhonov, Steve Alder.

Revolucija na trgu mobilnih telefonov
Novi iPhone 2.0 ponuja možnost prenašanja podatkov s protokolom HSDPA, ki omogoča izrabo UMTS-omrežij. To pomeni, da se bodo spletne strani in elektronska pošta odpirale dvakrat hitreje kot na omrežjih 2. generacije. Novi iPhone omogoča tudi hkratno pogovarjanje in brskanje po spletu, v primerjavi s prejšnjo različico pa ima vgrajen tudi GPS-sprejemnik, ki omogoča uporabo zemljevidov.

iPhone ima vgrajeni dve anteni, prek katerih se prenašajo podatki. Vgrajeni sta v metalne dele, nameščene okoli fotoaparata in avdiovhoda ter v metalnem okvirju. Inteligentno upravljanje z baterijo omogoča do pet ur pogovorov v omrežjih 3. generacije. Zaslon, ki je občutljiv na dotik, podpira ločljivostjo 480 x 320 točk, telefon pa lahko prikazuje veliko različnih videoformatov.

Vgrajen je tudi fotoaparat z dvomilijonskim tipalom, ki omogoča tudi snemanje filmov. Na voljo sta dve različici telefona: z 8 GB spomina, ki je na voljo v črni barvi, in 16 GB spomina, pri katerem lahko kupci izbirajo med črno in belo barvo.

iPhone obnorel svet
Ko je junija lani na trg prišla prejšnja različica iPhona, so jih v nekaj dneh prodali 270.000. "Gre za revolucijo. iPhone bo sprožil proizvodnjo tako imenovanih 'smartphonov' in spremenil trg. iPhone bo za mobilni trg naredil to, kar je iPod naredil na trgu predvajalnikov mp3," je povedal strokovnjak. V pričakovanju novega iPhona so Applove delnice na svetovnih borzah poskočile za štiri odstotke.

B. T.