Superračunalnik, ki so ga razvili v Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO
Superračunalnik, ki so ga razvili v Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO
V Novi Gorici sestavili superračunalnik

Zmogljivi računalnik so postavili na Krasu, kjer je po besedah Tristana Pahorja iz podjetja Arctur možnost dobrih optičnih povezav, je za TV Dnevnik poročala Mojca Dumančič. V primerjavi z domačimi prenosnimi računalniki so tovrstni računalniki kar 5.000-krat hitrejši.

Zato mora biti tem napravam prilagojeno tudi okolje. V njem morata biti ustrezno nizka in čim bolj konstantna temperatura ter primerna vlažnost, je pojasnil Pahor. Prilagojena je tudi varnost, saj z videonadzorom spremljajo vsak kotiček prostora, kjer je računalnik postavljen.

Malo slovenskega zanimanja
Raziskovalcem pa so v Arcturju z javnim razpisom že ponudili 100.000 brezplačnih ur dela na novi napravi, da bi tako spodbudili njihovo raziskovalno dejavnost. Prijavile so se tri fakultete, kemijski inštitut in ljubljanski Center odličnosti.

"Dobili smo manj prijav, kot smo pričakovali. In to je tudi potrdilo naše sume, da v tem pogledu Slovenija zaostaja za Evropo in razvitim svetom. V primerjavi z Nemčijo imamo ta trenutek na primer deset tisočkrat manjše kapacitete," pravi direktor družbe Tomi Ilijaš.

Zaostanek pa lahko nadoknadimo. Evropska komisija bo namreč podvojila vlaganja v visoko zmogljivo računalništvo - s 630 milijonov evrov na kar 1,2 milijarde. Sicer pa so glavni naročniki superračunalnika Arctur 1 znanstvenoraziskovalne ustanove po vsej Evropi in ZDA. Upajo pa tudi na vse več slovenskih.

V Novi Gorici sestavili superračunalnik