Tisti ljudje, ki pri prehrani intenzivno uporabljajo olivno olje v primerjavi s tistimi, ki olivnega olja sploh ne uporabljajo, imajo 41 odstotkov manjšo možnost za možgansko kap. Foto: Ubald Trnkoczy
Tisti ljudje, ki pri prehrani intenzivno uporabljajo olivno olje v primerjavi s tistimi, ki olivnega olja sploh ne uporabljajo, imajo 41 odstotkov manjšo možnost za možgansko kap. Foto: Ubald Trnkoczy

Pri raziskavi, katere izsledke so predstavili v sredo v ZDA, je sodelovalo 7.625 ljudi, starih 65 let in več. Študija je bila sicer omejena na tri francoska mesta - Bordeaux, Dijon in Montpellier in je potekala pet let.

V tem času so v omenjenih treh mestih obravnavali 148 primerov kapi. Ljudje so bili razdeljeni v skupine glede na porabo olivnega olja - od tistih, ki ga sploh niso uporabljali, do tistih, ki so ga uporabljali pri vsaki jedi. Ljudi so prav tako klasificirali glede na težo, fizično dejavnost in prehranjevalne navade.

Ugotovili so, da imajo tisti, ki pri prehrani intenzivno uporabljajo olivno olje, v primerjavi s tistimi, ki olivnega olja sploh ne uporabljajo, 41 odstotkov manjšo možnost, da jih zadene kap.

Kot je dejala avtorica raziskave Cecilia Samieri, raziskava predlaga nove prehranjevalne smernice, ki bi jih morali uvesti pri starostnikih za preprečitev kapi. "Kap je pri starejših ljudeh tako pogosta, da bi bilo olivno olje ena najlažjih in najcenejših poti, da jo preprečimo," je še dodala.