Skupina britanskih znanstvenikov je odkrila, da dodatek petih žlic paradižnikove omake k jedem pomaga zaščiti kožo pred žarki, ki lahko povzročijo prehitro staranje kože ali celo raka.
Glavna sestavina paradižnika pri zaščiti kože je antioksidant lycopene, ki jo je v največjih koncentracijah možno najti pri kuhanem paradižniku. Za Lycopene so že prej odkrili, da pomaga pri zmanjšanju možnosti raka na prostati.
V raziskavi, ki je trajala 12 tednov, je sodelovalo 20 prostovoljcev. Deset prostovoljcev je vsak dan pojedlo 55 gramov paradižnikove mezge in 10 gramov olivnega olja, medtem ko je druga skupina desetih prostovoljcev pri vsaki jedi zaužila samo olivno olje. Po treh mesecih se je pri "paradižnikovi" skupini odpornost kože proti opeklinam izboljšala za 33 odstotkov, kar je enako, kot če na kožo nanesemo zaščitni faktor številka 13.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje