Znanstveniki pravijo, da se bomo v prihodnosti zoper alzheimerjevo bolezen borili z modificiranim paradižnikom. Foto: EPA
Znanstveniki pravijo, da se bomo v prihodnosti zoper alzheimerjevo bolezen borili z modificiranim paradižnikom. Foto: EPA

V okviru raziskovalne študije na Raziskovalnem inštitutu bioznanosti in biotehnologije v Seulu so namreč genetsko modificirali zelenjavo, da bi ugotovili, kako imunski sistem pripraviti na spopad z betaamiloidi - proteini, ki uničujejo možganske celice.

S pomočjo poskusa z mišmi, ki so se tri tedne hranile z modificiranim paradižnikom, so ugotovili, da uživanje takšnega paradižnika v krvi povzroči aktivacijo imunskega sistema. Ta začne proizvajati antitelesa, pomembna za preprečevanje razvoja alzheimerjeve bolezni. Količina proteinov se sicer pri tem ne zmanjša.

Znanstveniki se trenutno trudijo izboljšati cepivo zoper omenjeno bolezen. Paradižnik so za modificiranje zbrali zato, ker je priljubljen, in ker ga je mogoče uživati surovega. S kuhanjem modificiranega paradižnika se moč cepiva uniči, dodajajo.