V okviru raziskovalne študije na Raziskovalnem inštitutu bioznanosti in biotehnologije v Seulu so namreč genetsko modificirali zelenjavo, da bi ugotovili, kako imunski sistem pripraviti na spopad z betaamiloidi - proteini, ki uničujejo možganske celice.
S pomočjo poskusa z mišmi, ki so se tri tedne hranile z modificiranim paradižnikom, so ugotovili, da uživanje takšnega paradižnika v krvi povzroči aktivacijo imunskega sistema. Ta začne proizvajati antitelesa, pomembna za preprečevanje razvoja alzheimerjeve bolezni. Količina proteinov se sicer pri tem ne zmanjša.
Znanstveniki se trenutno trudijo izboljšati cepivo zoper omenjeno bolezen. Paradižnik so za modificiranje zbrali zato, ker je priljubljen, in ker ga je mogoče uživati surovega. S kuhanjem modificiranega paradižnika se moč cepiva uniči, dodajajo.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje