Auschwitzeva stran na Facebooku je imela  kratek rok trajanja. Foto: Guardian
Auschwitzeva stran na Facebooku je imela kratek rok trajanja. Foto: Guardian
Uradna spletna stran deluje nemoteno. Foto: MMC RTV SLO

Toda potem ko so v dveh dneh pridobili približno 2.000 spletnih privržencev, je poljski muzej Auschwitz-Birkenau stran brez pojasnil umaknil.

Muzej, ki so ga postavili leta 1947 kot uradni spomenik taborišča, v katerem je umrlo več kot milijon ljudi, večinoma Judov, je dejaven na spletu že več kot desetletje.

Njegova spletna stran ponuja informacije o spomeniku in zgodovinsko gradivo o Auschwitzu, ki so ga leta 1940 ustanovili nacisti v predmestju poljskega mesta Oswiecim in je postal največje taborišče smrti tretjega rajha med drugo svetovno vojno. Facebookova stran je bila nekakšen interaktivni podaljšek muzejeve spletne strani. Muzej je uporabljal Facebookovo polje za statuse, da je opominjal na pomembne zgodovinske dogodke.

Doseči mlade po njihovih komunikacijskih poteh
Stran je tudi spodbudila razprave: ena tema je bila, denimo, Auschwitzev spomenik in Facebook. Uporabniki so pisali na "zid", češ da ne bodo "nikdar pozabili".

"Večina uporabnikov Facebooka so študenti in drugi mladi ljudje," je predstavnik muzeja povedal za britanski Guardian. "Naš cilj je, ne le da jih poučimo o zgodovini, temveč tudi, da so odgovorni v današnjem svetu. Prav je, da poiščemo vsak način, da jih dosežemo, zakaj torej ne bi uporabili istega orodja, ki ga uporabljajo mladi za komunikacijo?"

A potem ko so včeraj popoldne Facebookovo stran umaknili, so bili predstavniki muzeja nedostopni za izjavo. Pred tem so sicer povedali, da budno spremljajo vse, kar je na strani objavljeno, administratorji pa da bodo zbrisali vsakršno neprimerno objavo, ki bi se tepla z "duhom Auschwitza".

Auschwitz Memorial sicer ni prva s holokavstom povezana organizacija, ki se je pojavila na Facebooku. Center Simona Wiesenthala, ki hrani informacije o nacističnih vojnih zločincih, ima na svoji strani Facebooka več kot 2.000 "privržencev", uporablja pa tudi Twitter.