Z razvijanjem tega filma se danes po navedbah Kodaka ukvarja le še ena fotografska delavnica, to je Dwayne's Photo v Parsonsu v ameriški zvezni državi Kansas. Foto:
Z razvijanjem tega filma se danes po navedbah Kodaka ukvarja le še ena fotografska delavnica, to je Dwayne's Photo v Parsonsu v ameriški zvezni državi Kansas. Foto:
Afganistansko dekle
S filmom Kodachrome je fotograf posnel tudi to znamenito fotografijo.

V zdajšnji dobi digitalne fotografije je povpraševanje po tem filmu zelo padlo in prav to je razlog za ustavitev njegove proizvodnje. Zadnje zaloge po trgovinah naj bi pošle do jeseni.

Prvi komercialno uspešen barvni film
Barvni diafilm kodachrome je sicer svojo pot začel leta 1935 in velja za prvi komercialno uspešen barvni fotografski film na svetu. Svoje zlate čase je doživljal v 50. in 60. letih preteklega stoletja, leta 1973 pa mu je glasbenik Paul Simon posvetil pesem "Mama don't take my Kodachrome away" (Mama, ne vzemi mi kodachroma).

Razvoj novih fotografskih filmov in digitalne tehnologije pa je prinesel dokončno slovo kodachromea. Ta danes predstavlja le majhen del Kodakove celotne prodaje fotografskih filmov. Poleg tega je kodachrome, ki so ga profesionalni fotografi sicer hvalili zaradi bogatih, a realističnih tonov, živahnih barv in trajnosti, zahteven z vidika proizvodnje in tudi razvijanja.

Kodak bo še proizvajal fotografske filme
V Kodaku so vsem fotografom, ki ne želijo preiti na digitalno fotografijo, kljub temu obljubili, da bodo vrsto drugih fotografskih filmov proizvajali kar se da dolgo, četudi podjetje že danes 70 odstotkov prihodkov ustvari na digitalnem področju.

Ena najbolj slovitih fotografij, narejenih na kodachromu, je portret afganistanskega dekleta, ki je bil leta 1985 objavljen na naslovnici revije National Geographic. Fotografijo je posnel priznani fotograf Steve McCurry, ki bo na prošnjo Kodaka zdaj posnel še nekaj fotografij s tem filmom, ki jih bo dobil muzej Georgea Eastmana, posvečen ustanovitelju podjetja.