Prva generacija genetsko spremenjenih posevkov je bila odporna proti plevelu in hroščem, nova generacija pa naj bi imela pozitivne učinke predvsem za ljudi. Zelenjava in žitarice vsebujejo visoke hranilne vrednosti, vitamine in minerale, pa tudi nekatere blagodejne učinkovine, trdijo Fuimo Takaiva in znanstveniki. Nova vrsta riža je varna za živali, kažejo prve raziskave, primarna naloga znanstvenikov pa je ugotoviti, ali je riž varen tudi za ljudi in okolje. Načrtno so namreč oblikovali genetsko spremenjen riž, ki bi preprečeval alergije na cvetni prah pri ljudeh. Na Japonskem namreč kar petina ljudi trpi zaradi alergij.
V laboratorijskih raziskavah so združili transgensko in netransgensko različico riža, s čimer so 26 tednov vsak dan hranili skupino opic. Preiskave na opicah niso pokazale nobenih zdravstvenih težav, kar so znanstveniki razumeli kot prvi znak, da bi riž, ki preprečuje alergije, lahko bil varen za uživanje tudi pri ljudeh. Seveda pa bodo, da bi riž prišel na trg, opravljene še številne raziskave.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje