Na spletnem portalu Safe-si boste deležni koristnih informacij o varni uporabi interneta. Foto: RTV SLO
Na spletnem portalu Safe-si boste deležni koristnih informacij o varni uporabi interneta. Foto: RTV SLO
Spletni portal Safe-si
Otroci bodo skozi igrice in kvize spoznali pravila varne uporabe interneta. Foto: RTV SLO

Spletni portal bo poleg osrednje točke o varni rabi interneta za otroke in mladostnike od septembra ponujal tudi možnost prijave škodljivih spletnih strani prek projekta STOPline. Glavni namen portala je širjenje informacij o pozitivnih vidikih uporabe in načinih izogibanja škodljivim vidikom uporabe interneta.

Ciljne skupine portala so štiri: otroci in mladostniki se bodo o varnem internetu lahko poučili s pomočjo kvizov in igric, učitelji in starši pa s pomočjo nasvetov in aktualnih vsebin o varnem iskanju informacij prek svetovnega spleta.

Kar 54 odstotkov staršev namreč skrbi varnost otrok pri rabi interneta, 75 odstotkov strašev pa meni, da je otrokom treba omejiti dostop do neprimernih vsebin, kažejo izsledki raziskave Raba interneta v Sloveniji, ki jo je izvedel Center za metodologijo in informatiko Fakultete za družbene vede.

Prav Fakulteta za družbene vede je skupaj z javnim zavodom Arnes in s sredstvi Evropske komisije ustanovila portal Safe-si.

Na področju interneta v Sloveniji pa je luč sveta ugledala še ena novost. Spletni iskalnik Najdi.si je v sodelovanju z Uradom za mladino oblikoval brezplačni mobilni družinski filter, ki omogoča prečiščevanje rezultatov iskanja z mobilnim iskalnikom Najdi.si ter otrokom in mladostnikom onemogoči dostop do škodljivih internetnih vsebin.