Shuttli v vesolje letijo od leta 1981. Foto: EPA
Shuttli v vesolje letijo od leta 1981. Foto: EPA
Shuttle
Tudi če kongres ne odobri dodatnega poleta, se bodo astronavti še naprej usposabljali, saj bodo sestavljali ekipo za potrebe morebitnega reševanja. Foto: EPA

Za zdaj bosta zagotovo opravljeni še dve misiji. Prva naj bi se na krovu Discoveryja začela novembra, druga pa februarja z Endavourjem. A so pristojni v ameriški vesoljski agenciji začeli priprave na še eno misijo, v okviru katere bi Atlantis junija poletel na mednarodno vesoljsko postajo.

Če bo kongres polet odobril, bo shuttlu poveljeval veteran v tovrstnih misijah Chris Ferguson, družbo pa mu bodo delali še Soug Hurley, Sandy Magnus in Rex Walheim. Na mednarodno vesoljsko postajo bodo prenesli zaloge hrane ter precej rezervnih delov, ki so tako veliki, da jih v vesolje lahko prenesejo le shuttli.

Namesto shuttlov do leta 2025 na asteroid?
Zadnja Atlantisova misija je bila predvidena za letošnji maj, a bo omenjeno vesoljsko plovilo, kot kaže, opravilo še 135. polet. Shuttle bodo upokojili v skladu z novim načrtom za raziskovanje vesolja, ki predvideva, da bi astronavte do leta 2025 poslali na asteroid. Prvi načrti za upokojitev plovil so na dan prišli že med vladanjem prejšnjega ameriškega predsednika Georgea W. Busha leta 2004, po tragični nesreči Columbie leta 2003, ko je umrlo vseh sedem članov posadke.

Ameriški senat je dodatni polet potrdil že avgusta, zdaj pa mora končno različico potrditi še kongres. Četudi kongres zavrne polet, se bodo astronavti še naprej usposabljali. Če bi se pojavile kakršne koli težave pri odhodu Endavourjeve ekipe z Mednarodne vesoljske postaje, bo četverica reševalna ekipa.

Usposabljanje ekipe običajno traja eno leto
Po nesreči Columbie je Nasa upoštevala navodila in usposobila ekipo "v stanju pripravljenosti", ki bi bila pripravljena na polet, če bi kateri od shuttlov naletel na nepopravljive težave, medtem ko bi bil še v orbiti. Tudi sicer je običajno, da je ekipa, ki je predvidena za naslednji polet, reševalna ekipa za trenutno misijo.

Bill Gerstenmaier iz Nasinega direktorata za vesoljske misije je pojasnil, da se bo ekipa začela nemudoma usposabljati. Običajno usposabljanje traja eno leto, zato morajo precej pohiteti, da bo ekipa na voljo za morebitno reševanje pa tudi za dodatni polet. Najverjetneje astronavti z usposabljanjem ne bodo imeli težav, saj so tudi drugi trije člani ekipe že leteli v vesolje. Hurley je bil na misiji lani, Walheim in Magnus pa leta 2002 in 2008, ko je slednji pol leta preživel na Mednarodni vesoljski postaji.