Ogroženi so računalniki z naloženim operacijskim sistemom Windows. Foto: EPA
Ogroženi so računalniki z naloženim operacijskim sistemom Windows. Foto: EPA

Škodljiv program, znan pod imeni Confiker, Downadup ali Kido, je škodljiv za računalnike z operacijskim sistemom Windows, odkrili pa so ga oktobra lani. Računalniški strokovnjaki se bojijo, da bi se lahko število okuženih računalnikov še povečalo. Pri tem uporabnikom svetujejo, naj si namestijo najnovejše protivirusne zaščite. Podjetje F-Secure, ki ponuja zaščito pred virusi in drugimi škodljivimi programi, je zapisalo, da se je črv začel zelo hitro širiti in da je položaj vse slabši.

Microsoft je sicer posodobitve za Windowse, ki preprečujejo okužbe, ponudil zelo zgodaj, kljub temu pa je veliko žrtev črva, saj jih mnogi uporabniki niso namestili. V Microsoftu so sporočlili, da se črv namesti v datoteko services.exe, nato pa ustvari knjižnice (datoteke s končinco .dll), ki imajo povsem naključna imena, dolga od 5 do 8 znakov. Črv spremeni tudi računalnikov register, vzpostavi spletni strežnik, prek katerega s hekerskih spletnih strani namesti datoteke.

Strokovnjakom še ni uspelo ugotoviti, kdo je avtor računalniškega črva, so pa prek domen, s katerimi črv komunicira, ugotovili, koliko računalnikov je okuženih.

M. R.