V 150 bolnišnicah po svetu se s kombinacijo elektroporacije in kemoterapije zdravi približno 3000 bolnikov na leto. Elektroporacija je pojav, ko celico izpostavimo električnemu polju. Na celični membrani pride do začasne spremembe, ki omogoči, da lahko molekule, ki sicer ne prehajajo membrane (oz. jo prestopajo zelo počasi), pridejo v celico.
"Pogoje elektroporacije lahko nadzorujemo tako, da zdrava celica preživi in ohrani vse funkcije," pojasnjuje Damijan Miklavčič, predstojnik katedre za biomedicinsko tehniko na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko.
"Če kemoterapevtik, ki ima celično tarčo, ne more prehajati prek membrane, tarče ne doseže in je zato neučinkovit. Z elektroporacijo povečamo prepustnost membrane, kemoterapevtik prodre v celico in na tak način uniči rakavo celico."
Kombinacijo elektroporacije in kemoterapije imenujemo elektrokemoterapija. Z njo je učinkovitost kemoterapevtika do 10.000-krat večja.
Že v klinični rabi
Elektrokemoterapija in inverzibilna elektroporacija sta že v klinični rabi. "Sodelovali smo pri razvoju naprave in standardnih postopkov. Mislim, da smo bili kar uspešni. Prav Slovenija je namreč med prvimi od držav, ki so uvedle elektrokemoterapijo kot standardni postopek zdravljenja," je povedal sogovornik Radia Slovenija.
Cilj: zdravljenje globlje ležečih tumorjev
"Zdaj nas zanima razvoj postopka zdravljenja globlje ležečih tumorjev in tudi pri tem orjemo ledino," pravi Miklavčič. Prvi tak tumor so ozdravili leta 2008 na onkološkem inštitutu v Ljubljani. "Želimo si postaviti postopke tudi za druge organe in druge vrste rakov. Naš namen je, da bi bila elektrokemoterapija izvedena čim manj invazivno."
Čeprav slovensko znanje postavlja merila, pa imamo pri nas žal zanemarljiv delež bolnikov, ki so zdravljeni z elektrokemoterapijo. Podjetje, ki trži napravo, prihaja iz Italije, zato je tam tudi največ posegov. Sledita Nemčija in Velika Britanija, kmalu bo elektrokemoterapija na voljo tudi v ZDA.
Elektroporacija v prehrani
Postopek se uporablja tudi pri pasterizaciji hrane. Sokovi, pasterizirani z električnimi sunki, so že na policah velikih trgovskih verig v tujini. Med prodajne uspešnice v zadnjih mesecih sodi tudi naprava, ki lahko elektroporira 50 ton krompirja na uro. S tem postopkom surov krompir zmehčamo, rezi so natančni, noži manj obrabljeni, tako odrezan krompirček brez razpok pa pri cvrtju porabi manj olja. Za majhno domače gospodinjstvo morda to ni pomembno, v proizvodnji hitre prehrane pa tako privarčujejo do petine olja za cvrtje.
Na področju hrane bo elektroporacija počasi prišla tudi v naše domove, napoveduje Miklavčič. Na Nizozemskem poskušajo ugotoviti, ali lahko "skuhajo" hrano brez kuhanja. Temu poskusu se je pridružila tudi restavracija z Michelinovimi zvezdicami, v kateri so take jedi prava atrakcija, saj je na primer meso pripravljeno za uživanje v pičli sekundi.
Miklavčič s svojo ekipo pripravlja prvi svetovni kongres o elektroporaciji, ki bo septembra v Portorožu. Z udeležbo najboljših svetovnih raziskovalcev želijo predstaviti nova področja uporabe elektroporacije in postaviti visoka merila za vse nadaljnje kongrese o tej temi.
Ana Skrt, Radio Slovenija
Oddaja Nočni obisk v celoti:
Elektroporacijo so aprila predstavili tudi na 3. programu Ars:
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje