Podjetje 23andMe je storitev približalo tako rekoč vsem. Foto:
Podjetje 23andMe je storitev približalo tako rekoč vsem. Foto:

S tem je mogoče preveriti, ali ima posameznik predispozicijo za posamezne lastnosti, kot je dednost barve oči za potomce ali nevarnost za katero izmed bolezni, ki jih tesno povezujejo z dedno zasnovo.

Podjetje 23andMe je storitev približala skoraj vsem, saj pregled opravijo za 399 dolarjev, in to kar doma. Kupec dobi domov poseben komplet z epruveto, s katero v laboratorij pošlje vzorec sline, po 4-6 tednih pa lahko na spletnem servisu družbe prebere rezultate analize, vključno s tolmačenjem rezultatov.

Manjša zanimivost v povezavi z zmagovalnim podjetjem je tudi podatek, da je ena izmed soustanoviteljic družbe Anne Wojcicki hkrati žena Sergeya Brina, enega izmed dveh ustanoviteljev družbe Google. Time je drugo mesto najzanimivejših izumov podelil družbi Tesla za prvi povsem električni športni avtomobil, tretje mesto pa je zasedel spletni servis Hulu.com, ki omogoča ogled priljubljenih TV-serij na zahtevo kar prek spletne povezave. V ožjem izboru je bilo okoli 50 zanimivih izumov ali inovacij, ki so nastali v letu 2008.

Novico je napisal uporabnik Vladimir Djurdjič.