Proračun ustanove je 2 milijardi evrov (1,7 milijarde iz naročnine in 130 milijonov iz reklam). (Fotografija je simbolična) Foto: Reuters
Proračun ustanove je 2 milijardi evrov (1,7 milijarde iz naročnine in 130 milijonov iz reklam). (Fotografija je simbolična) Foto: Reuters

Vsekakor odpirajo najsodobneje opremljeni studio, ki se opira na vse najnovejše tehnične pripomočke, ki jih je mogoče najti na trgu. Nekatera pomagala so razvili posebej za ZDF. Bistvo novega studia je virtualni prostor – v studiu ni običajnih scenskih elementov, marveč samo zeleno okolje (tako imenovana zelena luknja), ki omogoča projiciranje različnih ozadij in prestavitev udeležencev na različna prizorišča.

Studio, velik 700 kvadratnih metrov, je razdeljen v dva prostora za različne potrebe, opremljen s 300 reflektorji in z robotskimi (avtomatskimi) snemalci. Roboti so potrebni zaradi simbioze z računalniško obdelavo, ki zahteva tako natančne namestitve, kakršne ročno vodenje ne zagotavlja. Vsi grafični prikazi so zasnovani na 3D-tehnologiji (tridimenzionalnost) in prav na tem naj bi temeljila nova zasnova posredovanja informacij : v kar se da nazornem pojasnjevanju različnih vsebin. Edini scenski element je tristranični »voditeljski otok«, nekakšen pult, okoli katerega se bo vse dogajalo.

Popolnoma digitalizirani studio je opremljen s tehnologijo, ki bo sčasoma prešla na visoko ločljivost (HD). Gledalci se bodo lahko vključevali v program tudi prek medmrežja. Pričakovati je, da bodo zgledu ZDF postopno sledili tudi drugi.

Neprofitni orjak
ZDF je največja in prihodkovno najbolj bogata TV-ustanova na svetu. Ustanovljena je bila 1963, še preden se je RTV komercializiral – kot nekakšna protiutež prvemu programu nemške RTV (ARD). Gre za javni servis, ki se večinsko financira iz RTV-naročnine. Od 17,98 evra, ki jih vsaka nemška družina obvezno plačuje za ARD in ZDF, prejme ZDF 4,83 evra. Proračun ustanove je 2 milijardi evrov (1,7 milijarde iz naročnine in 130 milijonov iz reklam).

ZDF s sedežem v Mainzu, katerega ustanovitelj je 16 nemških zveznih dežel, poleg drugega vsenemškega TV-programa oddaja tudi tri digitalne programe (informativne, dokumentarne , kulturno-umetniške vsebine ) in sodeluje pri nastajanju še treh specializiranih programov ( 3 Sat, ARTE in KiKA). Zaposlujejo 3.600 redno zaposlenih in 5.000 honorarnih sodelavcev, upravlja pa ga 77-članski svet javne TV.