Twitter je kopiranje podatkov že priznal. Foto: MMC RTV SLO
Twitter je kopiranje podatkov že priznal. Foto: MMC RTV SLO

Dostop do imenika omogočijo uporabniki kar sami, in sicer, ko kliknejo na aplikacijo "Najdi prijatelje" ("Find friends"), poroča BBC.
Dva ameriška kongresnika sta v pismu Apple vprašala, zakaj družba to prakso na svojih iPhonih dopušča, saj je v nasprotju z navodili razvijalcem aplikacije. Twitter je sporočil, da bo posodobil svoj pravilnik o zasebnosti, da bo jasnejši.
Sporna praksa je prišla na dan, ko je Arun Thampi, singapurski razvijalec aplikacije, opazil, da mu je družabno omrežje Path brez njegovega privoljenja skopiralo stike iz njegovega iPhonovega imenika. Dave Morin, direktor Patha, se je opravičil in dejal, da bo odslej Path svojim uporabnik ponudil možnost, da izberejo, ali želijo svoje podatke deliti z njimi. Je pa ob tem podal opazko, da je "najboljša praksa industrije", da nalaga ali uvaža podatke iz imenika.
Kršenje internih pravil?
Do imenikov naj bi imela dostop tudi druga družabna omrežja, kot so Facebook, FourSquare, Instagram, Foodspotting in Yelp.

Kritiki opozarjajo, da so te aplikacije vse na voljo v Applovi trgovini iTunes, čeprav praksa kopiranja imenikov brez pristanka uporabnikov krši uporabniška pravila Appla.

Družabna omrežja se branijo, češ da podatke iz pametnih telefonov (imena, telefonske številke, e-naslovi) uporabljajo le za prepoznavanje prijateljev, ki so uporabili isto aplikacijo. Po poročanju Los Angeles Timesa aplikacija naloži vse naslove v imeniku in jih shrani za 18 mesecev - čeprav tega nikjer ne pojasni.