Indijski minister za okolje Džairam Rameš je sporočil, da je potrebnih več študij, ki bi ugotavljale, ali so genetsko spremenjeni jajčevci varni za uporabnike in okolje.
Poskusno so genetsko spremenjeno zelenjavo začeli v Indiji saditi leta 2008, leto pozneje pa jo je odobrila vlada. Javnost je glede uporabe genetsko spremenjene hrane močno razdvojena.
Minister Rameš je napovedal moratorij na pridelavo genetsko spremenjene zelenjave, dokler ne bodo "neodvisne znanstvene študije" o varnosti take hrane pomirile tako strokovne kot laične javnosti, ki je zelo negativno nastrojena. "Odločitev je odgovorna do znanosti in upošteva javnost," je minister pojasnil, zakaj se je odločil za odlog.
Boljša odpornost vs. nevarnost za zdravje
Indija je največja pridelovalka jajčevcev na svetu; pridelujejo jih več kot 4.000 različnih vrst. Indijska družba Mahyco, partnerica ameriške multinacionalke Monsanto, ki je razvila genetsko modificiran jajčevec, trdi, da je genetsko spremenjena zelenjava odpornejša proti naravnim škodljivcem. Nasprotniki genetsko spremenjene hrane izpostavljajo, da genetsko spremenjena hrana predstavlja resno grožnjo zdravju in celo povzroča raka.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje