Mesojedi dinozaver, katerega fosile so odkrili, je večji od velociraptorja, dinozavra, ki ga poznamo iz Jurrasic parka. Foto: EPA
Mesojedi dinozaver, katerega fosile so odkrili, je večji od velociraptorja, dinozavra, ki ga poznamo iz Jurrasic parka. Foto: EPA

Odkritje kaže na to, da je imela Avstralija mnogo bogatejšo prazgodovino, kot je veljalo do zdaj. Ostanki dveh rastlinojedih dinozavrov in enega mesojedega so prva odkritja fosilov velikih dinozavrov po letu 1981. Našli so jih v Queenslandu, stari pa naj bi bili 98 milijonov let.

John Long, vodja znanosti v Viktorijinem muzeju, je dejal, da odkritje predstavlja prvega velikega plenilca na avstralskih tleh. Paleontolog Ben Kear z univerze La Trobe pa je pojasnil, da je odkritje osnova za nove raziskave o avstralskih dinozavrih in njihovem okolju. Avstralija je namreč v primerjavi s Severno in Južno Ameriko ter Afriko manj bogata z najdbami fosilov dinozavrov.

Mesodejega dinozavra so poimenovali Avstralovenator in mu podelili vzdevek Banjo, rastlinojedca pa so poimenovli Wintonotitan in Diamantinasaurus. Banjo je bil okreten dinozaver, ki je lahko ujel večino svojega plena. Njegova značilnost so bile tri velike kremplje na vsaki sprednji okončini. V primerjavi z drugimi teropodi, ki so imeli majhne sprednje okončine, je bil Banjo drugačen. Imel je velike tace, ki so bile njegovo glavno orožje.

Druga, rastlinojeda dinozavra, ki so ju našli, pa sta podobna titanozavru, največjemu dinozavru, ki je kadar koli živel. Wintonotitan je bil visoka žival, nekoliko podobna žirafi, Diamantinasaurus pa je bil podoben povodnemu konju. Oba so našli v mlaki, kjer na izkop in nadaljnje raziskave čakajo še številni fosili.