Umetno ustvarjeno tkivo so primerjali z dejanskim pljučnim tkivom. Foto: MMC RTV SLO
Umetno ustvarjeno tkivo so primerjali z dejanskim pljučnim tkivom. Foto: MMC RTV SLO



V UCLA-jevem centru regenerativne medicine in raziskovanja zarodnih celic Elija in Edythe Broad so v svoji raziskavi drobne kapljice gela prekrili z zarodnimi celicami, ki so jih pridobili iz pljuč, poroča portal ScienceDaily. Celicam so nato pustili prosto pot, da so tvorile oblike, podobne zračnim mešičkom v pljučih, in tako dobili neke vrste tridimenzionalen "organoid" oz. neke vrste pljučno tkivo.

Po besedah vodje raziskave Brigitte Gomperts torej ne gre še za pravi, funkcionalen organ, temveč so celice zgolj porazdelili v ustrezne geometrične vzorce, ki lahko oponašajo delovanje pljuč. To bodo zdaj uporabili kot učni model za proučevanje idiopatske pljučne fibroze (IPF), kronične bolezni neznanega vzroka, ki povzroča brazgotinjenje pljuč ter posledično čedalje slabši dotok kisika v možgane in organe.

IPF je bilo na dosedanjih dvodimenzionalnih modelih namreč zelo težko proučevati, saj če so vzeli celice ljudi, ki jih je ta bolezen prizadela, so te celice pri ponovni vzreji delovale zdravo. To pa je preprečevalo učinkovito opazovanje razvoja bolezni in njenih vzrokov. Zaradi te nove metode, ki omogoča enostavno ustvarjanje tovrstnih tkiv, pa so se zdaj raziskovalcem odprle popolnoma nove možnosti in prvi poskusi že potekajo.