Teden možganov bo spet združil različne stroke. Foto: Sinapsa
Teden možganov bo spet združil različne stroke. Foto: Sinapsa
Peter Umek
Peter Umek bo imel predavanje po ogledu filma Prestopniki. Foto: MMC RTV SLO

Kdaj se naši možgani najbolj razvijajo in ali so se sposobni razvijati tudi v poznejših življenjskih obdobjih, je le ena IZMED tem, ki bodo izpostavljene v tokratnem Tednu možganov. V ospredju bodo tudi vprašanja, ki se nanašajo na razvoj nevronov in sinaps v naših možganih, kakšno vlogo pri tem igrajo hormoni ter kako lahko okolje vpliva na razvoj možganov.

Predavanja, okrogle mize, delavnice za otroke
V okviru Tedna možganov bodo v Ljubljani predavanja posameznih strokovnjakov, okrogle mize, delavnice za otroke in filmske predstave (Čudoviti um, Moje ime je Sam, A. I., Dobri Will Hunting, Vzpon planeta opic ...), ki jim bodo sledile predavanja. Na dogodkih bodo spregovorili priznani strokovnjaki s področja naravoslovnih in družboslovnih ved, med njimi tudi Grega Repovš z Oddelka za psihologijo, Sašo Dolenc (filozof in fizik), Matjaž Gams (raziskovalec na Inštitutu Jožefa Stefana), Renata Salecl (filozofinja in sociologinja z Inštituta za kriminologijo), David B. Vodušek (strokovni direktor Nevrološke klinike v Ljubljani) in drugi.

Brezovar: Vpogled v delovanje možganov
Simon Brezovar
, vodja organizacijske ekipe Tedna možganov, ob tem poudarja: "Letošnji, že 10. teden možganov, ki ga organizira Društvo za nevroznanost Sinapsa, bo ponovno razkril pomembna spoznanja na področju nevroznanosti in ponudil vpogled v delovanje naših možganov z različnih znanstvenih disciplin. Ponosni smo, da se nam bodo tokrat na dogodkih pridružili izjemni strokovnjaki, ki bodo spregovorili o razvoju nevroznanosti in vplivu njenih spoznanj na človeka in družbeno okolje, v katerem živimo."

Dogodki po več krajih v Sloveniji
Vsa predavanja in okrogle mize v okviru Tedna možganov v Ljubljani bodo potekala v Atriju ZRC-ja na Novem trgu 2 v Ljubljani, filmske predstave pa v Slovenski kinoteki na Miklošičevi cesti 28 v Ljubljani. Druge dejavnosti bodo tudi v Celju, Kopru, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Velenju, Murski Soboti, Grosupljem in na Lukovici.