Roboti avtomobili so po kalifornijskih cestah prevozili 224 kilometrov, pri čemer kakšne večje človeške intervencije niso bile potrebne. Foto: Youtube
Roboti avtomobili so po kalifornijskih cestah prevozili 224 kilometrov, pri čemer kakšne večje človeške intervencije niso bile potrebne. Foto: Youtube

Roboti avtomobili so se že zapeljali po cestah po ameriški zvezni državi Kalifornija, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Eden izmed velikih problemov, s katerimi se ubadamo dandanes, je zagotavljanje varnosti in učinkovitosti avtomobilov. Naš cilj je preprečiti prometne nesreče, razbremeniti ljudi in zmanjšati emisije. To lahko dosežemo tako, da popolnoma spremenimo uporabo avtomobilov," je v Googlovem blogu zapisal vodja projekta robot avtomobil Sebastian Thrun.

Človek za volanom le "nadzornik"
Tako so že razvili tehnologijo, ki avtomobilom omogoča, da sami opravljajo vse funkcije, potrebne za vožnjo. Avtomobili, ki so se že zapeljali po cestah v ameriški zvezni državi Kalifornija, torej vozijo sami, človek pa za volanom sedi le zaradi varnostnih razlogov, da računalniško spremlja in nadzira proces vožnje.

Avtomatski avtomobili imajo vgrajeno znanje o omejitvah hitrosti in prometnih vzorcih. Za vožnjo uporabljajo videokamere, radarske senzorje in laserske iskalce, s katerimi lahko zaznavajo udeležence v prometu in spremljajo drugo dogajanje na cestah. Opremljeni so tudi z natančnimi zemljevidi za navigacijo.

Google se širi na različna področja
Ameriški računalniški gigant izvaja aktivnosti na najrazličnejših področjih. Med drugim vstopa na področje obnovljivih virov energije - vlagal bo v razvoj podvodnega kabelskega omrežja za povezavo načrtovanih vetrnih elektrarn na morju ob vzhodni obali ZDA. Projekt naj bi stal okoli pet milijard evrov.