Na desni strani nad glavo moškega je viden zaslon, na katerem je posnet videooglas. Foto:
Na desni strani nad glavo moškega je viden zaslon, na katerem je posnet videooglas. Foto:

»Čisto navadno revijo listate tako kot vedno, nato pa naletite na štiristranske kartonaste stranice, ki imajo nekaj, kar niste videli še nikoli prej, tiskane oglase, ki se premikajo,« razlaga BBC-jev novinar Rajesh Mirchandani.

40 minut.

Podatki o napravi:

- LCD-zaslon s tekočimi kristali,
- širina zaslona 2,7 mm širine,
- resolucija 320 x 240,
- shrani do 40 minut videa, - polnjenje baterij z USB-ključkom,
- baterija drži do 70 minut, - razvoj: losangeleško podjetje Americhip.

V septembrski številki revije American Magazine Entertainment Weekly si tako bralci v New Yorku in Los Angelesu že ogledujejo oglas podjetja Pepsi in napovednik televizijske mreže CBS. Koliko denarja takšen oglas stane naročnika, Pepsi ni hotel izdati. Predstavnik podjetja je dejal le to, da gre za »nenavaden pristop, s katerim bomo osvežili našo interakcijo s potrošniki«. Podjetje Americhip, ki izdeluje omenjeno tehnologijo, je za BBC povedalo, da naj bi naročnik za en izvod z priloženim zaslonom plačal 20 dolarjev (13 evrov), naklada revije pa je seveda več tisoč izvodov.

Tiskani oglasi stvar preteklosti?
Podjetje Americhip se bo specializiralo tudi za izdelavo poročnih albumov, ki imajo vgrajene majhne videozaslone, na katerih boste lahko "shranili" vas poseben dan. »Po poroki lahko video naložijo v poročno knjigo ter jo dajo ženinu in nevesti kot darilo,« razloži Tim Clegg, predstavnik Americhipa.

Seveda pa se nova tehnološka revolucija ne bo ustavila le pri tiskanih revijah in poročnih knjigah. Clegg obljublja, da bodo takšni zaslončki praktično povsod. V poštnih nabiralnikih, na otroških igračah, kot so nogometne ali košarkarske žoge, v knjižicah z računom, ki jih prejmete v restavraciji ...

Zaskrbljeni okoljevarstveniki
Kritiki videooglasov v tiskanih revijah so že izrazili dvom, saj so zasloni nerazgradljivi. A izdelovalci imajo odgovor tudi na to – baterije zaslona so obnovljive. Poleg tega lahko bralec vzame zaslon iz revije in nanj posname svoje sporočilo, kar mu je omogočeno ravno z USB-priključkom.

»Oglaševalci vedo, da morajo narediti nekaj več, da bi dobili naš denar in našo pozornost, zato je to morda še eno orožje v tej bitki,« svoj prispevek končuje Rajesh.