Google se je zapletel tudi v Evropi, a iz drugačnih razlogov. Evropska komisija je namreč pred dnevi napovedala preiskavo obtožb na račun Googla zaradi njegovega domnevno prevladujočega položaja na trgu spletnega iskanja. Foto: EPA
Google se je zapletel tudi v Evropi, a iz drugačnih razlogov. Evropska komisija je namreč pred dnevi napovedala preiskavo obtožb na račun Googla zaradi njegovega domnevno prevladujočega položaja na trgu spletnega iskanja. Foto: EPA

V novo predstavljeni depeši piše, da je bila akcija proti ameriškemu računalniškemu velikanu "stoodstotno politična", odnosi med hekerji in oblastjo pa "zelo dobri". Menda naj bi za vsem stal neki ugledni član politbiroja komunistične stranke, ki ga je razburilo, ko je v Googlov iskalnik odtipkal svoje ime in našel nekaj neprijetnih kritik na svoj račun. Kot še razkriva depeša, pa ni jasno, ali je za vdore vedel tudi najožji politični vrh najštevilčnejše države na svetu, na primer predsednik Hu Džintao in premier Ven Džiabao.

V več dokumentih pa je zapisana ocena ameriških diplomatov, da je Kitajska "zelo zaskrbljena" zaradi uporabe visoko resolucijske satelitske slike v Googlovi storitvi Google Earth.

Selitev v Hongkong
Spomnimo, januarja se je Google pritožil, da je tarča "prefinjenih spletnih napadov, ki so prihajali iz Kitajske", in da so med drugim opazili tudi vdore v elektronsko pošto borcev za človekove pravice. Da bi Američani nato spor s Pekingom glede spletne cenzure končali, so se umaknili s celinske Kitajske in svoje storitve preselili v Hongkong. Takrat Google ni želel s prstom pokazati na enega krivca, kot danes kažejo depeše, pa so bili predstavniki podjetja precej "na nogah" zaradi dogajanja.

Vir depeš, ki je sicer izbrisan iz besedil, je še dodal, da namen vdorov kitajske vlade v Google ni bil poskus oslabitve Googlovega vpliva na Kitajskem in ni bil usmerjen k spodbujanju domačih iskalnikov, kot je Baidu, pač pa je šlo za popolnoma politično potezo, še piše Guardian, eden izmed medijev, ki mu je WikiLeaks omogočil dostop do vseh zbranih dokumentov.

"Razkritja so absurdna"
Nekateri opazovalci menijo, da bi lahko ta razkritja še utrdila razširjeno mišljenje, da je kitajska oblast zelo občutljiva do vsega, kar se dogaja na spletu.

New York Times pa še navaja, da je sodeč po depešah Kitajska vse od leta 2002 "večkrat in pogosto uspešno" vdirala v strani ameriške vlade, zasebnih podjetij in vlad ameriških zahodnih zaveznic.

KItajska omenjenih depeš še ni komentirala, je pa vsa razkritja WikiLeaksa že pred dnevi označila za "absurdna".