Plačevanje z Googlovo najnovejšo aplikacijo naj bi bilo po napovedih Googla v ZDA mogoče v več kot 124.000 trgovinah, skupaj s preostalimi državami pa naj bi storitev omogočalo kar 311.000 prodajalcev po svetu. Foto: EPA
Plačevanje z Googlovo najnovejšo aplikacijo naj bi bilo po napovedih Googla v ZDA mogoče v več kot 124.000 trgovinah, skupaj s preostalimi državami pa naj bi storitev omogočalo kar 311.000 prodajalcev po svetu. Foto: EPA

Aplikacija je trenutno še v fazi testiranja, predvidoma pa naj bi postala dostopna poleti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Google načrtuje globalno širitev uporabe aplikacije
Najnovejša aplikacija spletnega velikana bo sprva delovala samo na Sprintovih pametnih telefonih nexus S 4G, pozneje pa tudi na preostalih, ki so opremljeni s tehnologijo NFC. Ta namreč uporabnikom omogoča šifrirano shranjevanje finančnih podatkov in plačevanje z Citigroupovim MasterCard plačilnim sistemom PayPass.

Plačevanje z Googlovo najnovejšo aplikacijo naj bi bilo po napovedih Googla v ZDA mogoče v več kot 124.000 trgovinah, skupaj s preostalimi državami pa naj bi storitev omogočalo kar 311.000 prodajalcev po svetu. Testiranje aplikacije trenutno poteka v nekaterih trgovinah, na bencinskih črpalkah, v lekarnah in prodajalnah hitre prehrane v New Yorku in San Franciscu.

Podpredsednica oddelka za prodajo in plačila pri Googlu Stephanie Tilenius je na predstavitvi v New Yorku najnovejšo aplikacijo opisala kot "naslednjo generacijo mobilne prodaje". Dodala je, da načrtujejo globalno širitev uporabe aplikacije, najprej v Evropo, nato pa v Azijo.

V novo aplikacijo vključenih veliko varnostnih sistemov
Plačevanje s prenosnimi telefoni je sicer v postopku testiranja v številnih državah, to pa bo prvi primer plačevanja z uporabo tehnologije NFC v ZDA. Omenjena tehnologija napravam omogoča brezžično izmenjavo podatkov na razdalji, krajši od štirih centimetrov.

Predstavniki spletnega velikana so zagotovili, da so v novo aplikacijo vključili veliko varnostnih sistemov, med drugim bo pri plačilu treba vnesti PIN-številko telefona in številko kreditne kartice. Aplikacija naj bi poleg plačevanja omogočala tudi uporabo darilnih bonov ter promocijskih popustov in kuponov.