Razstava, kot so zapisali v muzeju Ljubljana, dokazuje, da je bila Slovenija skozi zgodovino odprta za najmodernejše tehnološke dosežke. Foto: BoBo
Razstava, kot so zapisali v muzeju Ljubljana, dokazuje, da je bila Slovenija skozi zgodovino odprta za najmodernejše tehnološke dosežke. Foto: BoBo
tramvaj
Družba Siemens je bila zaslužna tudi za izgradnjo tramvajskega omrežja. Tramvaj je bil predan v promet septembra leta 1901. Foto: BoBo

Razstava bo spregovorila o revolucionarnih odkritjih korporacije Siemens, o njeni vpetosti v svetovne globalizacijske tokove in 140-letnem prepletanju s slovensko tehniško dediščino.

Ljubljana imela najnaprednejšo telefonsko centralo
Na muzejskem notranjem dvorišču bodo lahko obiskovalci izvedeli, kaj stoji za fizikalno enoto "siemens", se seznanili s tehnološko podobo Slovenije na prelomu prejšnjega stoletja in "se v mislih popeljali s tramvajem ali pa se postavili v čas, ko so v Ljubljani prvič zasvetile električne luči", so sporočili iz Mestnega muzeja Ljubljana.

Razstava, kot so zapisali v muzeju, dokazuje, da je bila Slovenija skozi zgodovino odprta za najmodernejše tehnološke dosežke. Med drugim velja omeniti, da je Ljubljana imela malo po prvi svetovni vojni najnaprednejšo telefonsko centralo v tedanji Jugoslaviji s 1.000 telefonskimi naročniki.

Sodelovanje med Siemensom in slovensko industrijo že leta 1869
Siemens je ena najstarejših svetovnih korporacij. Ustanovljena je bila pred 165 leti in je močno zaznamovala industrijsko podobo sveta. Z iznajdbo igličnega telegrafa, ki je skrajšal čas posredovanja sporočil, ter s projekti telegrafskih povezav med Evropo, Rusijo, Indijo, Afriko in Severno Ameriko je prispevala h globalizaciji sveta. Z izumom elektrodinamskega principa je omogočila cenejšo in varnejšo proizvodnjo elektrike. Siemens je že 22 let po svoji ustanovitvi začel sodelovati tudi s slovensko industrijo in gospodarstvom.

Prva dokumentirana oblika sodelovanja sega v leto 1869, ko je Werner von Siemens podpisal sporazum s predstavniki Zoisovih fužin na Radovni o uporabi Siemensovega patenta - tehnologija Siemens Martinove peči - na področju proizvodnje železa. Leta 1894 je družba Siemens & Halske v sodelovanju s škofjeloškim tovarnarjem Aloisom Krennerjem in mestom Škofjo Loko postavila po mestu električne luči, izdelala pa je tudi načrt vzpostavitve telefonskega omrežja v Ljubljani, vendar za to takrat še ni bilo zanimanja.

Družba zaslužna tudi za tramvaj
Leta 1896 je družba postavila majhno parno elektrarno na današnji Prešernovi cesti. Energijo so uporabljali za razsvetljavo v Narodnem domu. Ljubljanska mestna oblast pa je leta 1889 začela razmišljati o mestni elektrarni, ki jo je postavila prav omenjena družba. Kot zanimivost velja omeniti, da se je v elektrarni od prvega dne govorilo slovensko.

Družba je bila zaslužna tudi za izgradnjo tramvajskega omrežja. Tramvaj je bil predan v promet septembra leta 1901. Leta 1912 je tramvaj začel voziti tudi v Piranu. Tramvajsko omrežje in vozila je dobavil Siemens Schuckert. Leta 1927 je Ljubljana dobila prvo avtomatsko telefonsko centralo družbe Siemens & Halske v tedanji Kraljevini Jugoslaviji. Centrala še danes deluje v Muzeju pošte in telekomunikacij.