Sodišče terja zdravniško opravičilo. Foto: BoBo
Sodišče terja zdravniško opravičilo. Foto: BoBo

Sodni senat je namreč na prejšnji obravnavi v torek zahteval nova dokazila o zdravstvenem stanju Zidarja, saj do zdaj predložena potrdila o odsotnosti po njihovem mnenju niso zadostna. Zidarjevo obrambo so zato pozvali, naj predloži potrdila, sicer bi odredili prisilno privedbo Zidarja na obravnavo na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je pojasnila, da je prejela zdravniška dokazila o zdravstvenem stanju Zidarja, ki je trenutno v zdravilišču, kljub temu pa bo tudi izvedenec izdal mnenje. Zidarjev zagovornik Boštjan Penko je dejal, da ne nasprotuje izdaji izvedenskega mnenja, vendar pa je senat pozval, naj pregleda tokrat ne opravi izvedenec ortopedske stroke Branko Koritnik. Koritnik je sicer v aprilu že presodil, da Zidar lahko spremlja obravnave.

Okrnjeni usklajevalni sestanki
V nadaljevanju današnje obravnave je bila zaslišana Darja Brodt, ki je bila članica razpisne skupine na Kontroli zračnega prometa v času razpisa za gradnjo letališkega stolpa na brniškem letališču. Pojasnila je, da jo je nekdanji direktor Kontrole zračnega prometa Srečko Janša določil za pregled ponudb, ki so prispele na razpis, obdolženi Tomaž Žibert pa je bil po njenih besedah strokovni vodja razpisa in je imel tudi največ stikov s ponudniki.

Spregovorila je tudi o "usklajevalnih sestankih", na katerih je razpisna komisija s ponudniki govorila o ponudbah. Obrambo je zanimalo, zakaj so bili na sestanke povabljeni vsi ponudniki razen Primorja in SCT-ja, ki sta skupaj oddala ponudbo. Brodtova je odgovorila, da so pozvali samo tiste ponudnike, ki so morali popraviti ponudbo, in da se ji to ne zdi v neskladju z zakonodajo.

Zagovorniki so Brodtovo spraševali tudi o pripravi pogodbe za gradnjo letališkega stolpa. Pojasnila je, da je bil osnutek pogodbe objavljen že v javnem razpisu, vendar je imel Janša pomisleke glede podpisa, pozneje pa naj bi tudi ugotovil, da pogodba ni primerna.

Ker je Janša na zaslišanju prejšnji teden odgovoril, da ni imel pomislekov glede morebitnega podpisa pogodbe, je obramba predlagala, da Srečko Janša in Ivan Bohnec znova stopita pred sodišče ter razjasnita negotovosti glede pripravljene pogodbe in usklajevalnih sestankov s ponudniki.

V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na ljubljanskem letališču.