Potencialni skupni dolg SCT, če bi se unovčile vse bančne garancije, je okoli 450 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Potencialni skupni dolg SCT, če bi se unovčile vse bančne garancije, je okoli 450 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Kot je razvidno iz zapisnika, objavljenega na Ajpesu, je vodstvo nekdanjega gradbenega velikana ob začetku naroka na ljubljanskem okrožnem sodišču umaknilo predlog za začetek prisilne poravnave družbe, zato so upniki umaknili tudi ugovora zoper vodenje prisilne poravnave. Zdaj je na vrsti sodišče, ki mora v osmih dneh začeti stečajni postopek.

Sodišče je za danes sklicalo narok za obravnavo ugovorov proti vodenju prisilne poravnave - po dva ugovora sta vložila donedavna prisilna upraviteljica Majda Šantl in peterica zaposlenih pri SCT-ju ter zahtevala stečaj - in ga po umiku predloga za začetek prisilne poravnave in ugovorov zoper vodenje prisilne poravnave tudi končalo.

Nad "prisilko" obupali vsi člani upravnega odbora
Za umik predloga za začetek prisilne poravnave se je upravni odbor SCT-ja, ki ga vodi Ivan Zidar, v njem pa sta še Aleksander Meze in Janez Jamnik, odločil v ponedeljek, saj ni več realnih možnosti za uspešno izvedbo prisilne poravnave. Prokurist SCT-ja Dušan Mes, ki je v družbo prišel pred dobrim mesecem dni, se je za vstop v lastništvo in pridobitev potrebnih sredstev za poslovanje in izplačilo plač dogovarjal s Cestnim podjetjem Ljubljana.

A je ta družba prejšnji teden presodila, da je vstop v SCT pod predlaganimi pogoji - banke so med drugim zahtevale, naj prevzame za 110 milijonov evrov garancij - preveč tvegan. S tem se bo začel stečaj nekdanjega slovenskega, jugoslovanskega in celo evropskega gradbenega velikana, ki je v najboljših časih zaslužek po nekaterih podatkih zagotavljal celo okoli 100.000 prebivalcem nekdanje Jugoslavije.

Na zavod okoli 760 ljudi
Po navedbah prokurista bo delo izgubilo 760 ljudi, ki sicer po podatkih sindikata že od januarja ali pa celo od decembra niso prejeli plač. Sindikat opozarja, da si lahko po stečaju iz jamstvenega sklada obetajo le tri plače, tri pa bodo zapadle v status navadnih terjatev iz stečajne mase.

Potencialni skupni dolg SCT-ja, če bi se unovčile vse bančne garancije, je po Mesovih besedah okoli 450 milijonov evrov. Od tega je odvisno tudi, v kakšnem deležu bodo poplačani upniki.