Semolič poudarja, da se je v gradbeništvu nabralo veliko grdega. Foto: MMC RTV SLO
Semolič poudarja, da se je v gradbeništvu nabralo veliko grdega. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so na novinarski konferenci spregovorili o položaju delavcev v družbi SCT.

Zadnja gibanja: dva tisoč brezposelnih na mesec
Sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Oskar Komac je uvodoma izpostavil, da od štirih velikih družb v slovenskem gospodarstvu živi in deluje le še Primorje, Vegrad, Cestno podjetje Maribor in SCT pa so v stečaju oz. tik pred njim.

Poudaril je, da je v celotnem slovenskem gradbeništvu delo izgubilo že okoli 25 tisoč ljudi, razmere pa se še poslabšujejo. V zadnjem obdobju naj bi vsak mesec delo izgubilo kar dva tisoč delavcev.

Vzroki za takšno stanje v gradbeništvo so po njegovem mnenju neuvedba državnih ukrepov za zagon naložb, t. i. dumpinške cene, ki jih ponujajo izvajalci, in menedžerski prevzemi podjetij.

Komac: Razrešitev Šantlove upravičena
V SCT-ju so, kot pravi, delavci brez plač že od decembra lani, kar je po njegovem nečloveško. Prepričan je, da je takšnega ravnanja, držanja ljudi v negotovosti in dogovarjanja s figo v žepu, sposoben samo nekdo, ki ne razume ljudi.

Glede neizplačanih plač je še povedal, da lahko delavci pričakujejo izplačilo le zadnjih treh plač, ki bodo del prednostnih terjatev, preostale pa bodo del navadnih terjatev, kar pomeni, da bodo delavci dobili izplačanih "le nekaj deset odstotkov".

Razrešitev SCT-jeve prisilne upraviteljice Majde Šantl pa je po njegovih besedah vsekakor upravičena, saj naj bi zavlačevala postopke.

Zorko: Zavod pošilja brezposelne h kršiteljem pravic delavcev
Sekretar ZSSS-ja Andrej Zorko je pojasnil, da bi morala država pomagati delavcem, ki ne dobivajo plač, saj morajo ti kljub temu plačevati položnice, ki jih pošiljajo po večini državna podjetja, dolg do teh pa se zato nabira.

Opozoril je, da je zavod za zaposlovanje v preteklosti že večkrat pošiljal brezposelne k delodajalcem, ki so dokazano kršili obveznosti do delavcev. Zato je prepričan, da bi morala biti evidenca tovrstnih delodajalcev, ki je bila uvedena z zakonom o urejanju trgu dela in še sploh ni vzpostavljena, javno dostopna.

"Narobe je, da se kriminalizira celotna panoga"
Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je ob koncu novinarske konference še dodal, da se je v gradbeništvu nabralo veliko grdega in umazanega, za kar pa ceno plačujejo delavci, katerih stiska je neizmerna. Prepričan je, da je narobe, da se kriminalizira celotna panoga, saj ji to lahko le škoduje. Zaradi tega, kot pravi, marsikatera pobuda za rešitev gradbenega sektorja ni doživela odziva, kot bi ga morala.

Povedal je, da je treba gospodarsko rast dvigniti s povečanim povpraševanjem, in ne z omejitvami, ob tem pa je še dodal, da ni dvig minimalne plače tisti, ki uničuje podjetja, temveč špekulacije in nesposobni nadzorni odbori, ki ne opravljajo svoje naloge.

Dejal je še, da naš pravni red še vedno varuje interese kapitala, pri čemer so stečajni postopki predolgi, delavci pa na koncu ne dobijo tistega, kar jim pripada. Trdi, da bo ZSSS še naprej trmasto pritiskal na državo, da opravi svoj posel in zaščiti delavce.