Dars naj bi zdaj že propadlemu gradbincu SCT plačeval v petih dneh, čeprav je bil rok po pogodbi 60 dni. Foto: MMC RTV SLO
Dars naj bi zdaj že propadlemu gradbincu SCT plačeval v petih dneh, čeprav je bil rok po pogodbi 60 dni. Foto: MMC RTV SLO

Družba za avtoceste RS (Dars), ki ji predseduje Mateja Duhovnik, je aprila odobrila SCT-ju za skupaj dobrih 750 tisoč evrov aneksov, čeprav je bil SCT takrat že v postopku prisilne poravnave, pišejo Finance.

Z SCT-jem je šest aneksov za izvedbo del letos sklenila tudi Direkcija RS za ceste. Vrednost del je večinoma ostala nespremenjena, pri rekonstrukciji ceste Sodražica-Žlebič so z SCT sklenili aneks v vrednosti 71.796 evrov, pri obvoznici Škofja Loka pa je z aneksom vlogo vodilnega partnerja prevzelo podjetje CP Kranj .

Na Darsu z SCT-jem aprila sklenili tri anekse
Finance so sicer že poročale, da je Dars v prvih treh mesecih izvajalcem del na avtocestah odobril skupaj za 4,87 milijona evrov aneksov, od teh 3,53 milijona evrov konzorcijem, v katerih je bil SCT. Z Darsa na vprašanje, koliko aneksov je bilo sklenjenih z SCT-jem od konca lanskega leta, niso odgovorili.

Po podatkih, objavljenih v Uradnem listu, je Dars aprila z SCT-jem sklenil tri anekse, in sicer:

  • aneks v vrednosti 280.441 evrov k osnovni pogodbi iz leta 2006 za nepredvidena dodatna dela na hitri cesti Koper-Izola (1. aprila 2011);
  • aneks v vrednosti 136.888 evrov k osnovni pogodbi iz leta 2007 za dodatna dela pri gradnji viadukta Dole na avtocestnem odseku Ponikve-Hrastje (4. april 2011);
  • aneks v vrednosti 341.120 evrov k osnovni pogodbi iz leta 2008 za dodatna dela na avtocestnem odseku Ponikve-Hrastje (12. april 2011).

Dars obveznosti poravnal v nekaj dneh
Kot še navaja časnik, je Dars SCT-ju plačeval v petih dneh in z le 0,5-odstotnim popustom, čeprav je bil rok po pogodbi 60 dni. Na Darsu odgovarjajo, da je "najpogostejši rok plačila 60 dni od prejema računa, obveznosti pa Dars poravnava v skladu s pogodbenimi določili, tudi pri predčasnih plačilih, ko se sklene poseben sporazum". Poudarili so še, da so predčasno plačilo vedno pogojevali s poplačilom podizvajalcev, s katerimi so bili seznanjeni.

Na Direkciji RS za ceste so pogodbeni roki za plačilo opravljenih del predpisani in znašajo 30 dni po prejemu računa. Če pa je obstajala pravna podlaga za neposredno plačilo podizvajalcem, so opravljena dela plačali neposredno njim.

Dela na gorenjski avtocesti se lahko nadaljujejo
Dars lahko nadaljuje delo na zadnjem odseku gorenjske avtoceste, saj je upravno sodišče na podlagi tožbe Darsa odpravilo odločbo ministrstva za okolje o obnovi postopka za izdajo gradbenega dovoljenja. To se je nanašalo na rekonstrukcijo objektov Peračica, Ljubno in Lešnica.

Dela naj bi se znova izvajala v polnem obsegu, po zagotovilih Darsa pa naj bi promet stekel najpozneje konec avgusta. Kot je znano, je MOP gradnjo zaustavil po pritožbi lastnika nepremičnin v bližini, ki ni bil vključen v proces kot stranka postopka. Ta pomanjkljivost je zdaj odpravljena, tako da ovir za dokončanje avtoceste naj ne bi bilo več.