Hrvaška 10 let članica EU

Plenkovič je ob 10-letnici vstopa Hrvaške v EU poudaril napredek pri porabi 25 milijard evropskih sredstev in hkrati opozoril, da državo čaka še veliko dela.

Hrvaška je 1. julija 2013 postala članica EU-ja, letos pa je postala še članica območja evra in schengenskega območja. Nadzor na slovensko-hrvaški meji je bil tako odpravljen.

Hrvaški je ob okrogli obletnici čestitala tudi predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar: "Čestitke sosednji Hrvaški ob deseti obletnici vstopa v EU. Skupaj nadaljujemo pot za močno Evropo in evropsko prihodnost Zahodnega Balkana."

Srečanje Pahor-Kosor

Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor in nekdanji predsednik republike in premier Borut Pahor. Foto: Twitter profil Borut Pahor
Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor in nekdanji predsednik republike in premier Borut Pahor. Foto: Twitter profil Borut Pahor

Pahor je v govoru ob srečanju s Kosor spomnil, da je o vstopu Hrvaške v EU pravzaprav odločil slovenski narod, ki je na referendumu s potrebno večino po 18 letih sporov med državama odločil v korist hrvaškega vstopa v Unijo.

Slovenci so namreč na referendumu leta 2010 podprli arbitražni sporazum o meji s Hrvaško, ki sta ga pol leta prej sklenila Pahor kot slovenski premier in Kosor. V njem sta se dogovorila, da odprto mejno vprašanje preneseta pred arbitražno sodišče. Slovenija je po sklenitvi sporazuma odpravila blokado pogajanj Hrvaške z EU-jem in pozneje tudi ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z Unijo.

Hrvaška je lahko postala 28. članica EU-ja, ker so Slovenci "v situaciji, ki zaradi finančne in gospodarske krize ni bila lahka, zmogli toliko modrosti, da so videli v prihodnost", je dejal Pahor.

Glede arbitražne razsodbe o poteku državne meje med Slovenijo in Hrvaško, ki je hrvaška stran ne priznava, je Pahor dejal, "se bodo slej ali prej našli razumni ljudje, ki bodo menili, da pri tem ni druge alternative".

Kosor pa je orisala potek dogodkov pred dobrimi desetimi leti. Strinjala se je s Pahorjem, da so bili časi težki in da jima je meddržavne spore uspelo rešiti tudi zaradi njunega "medsebojnega in iskrenega prijateljstva". Najpomembnejši dosežek njunega sodelovanja pa je bil v tem, da sta si obe strani začeli zaupati, je poudarila.