Slovenija je postala polnopravna članice Evropske unije 1. maja 2004. Foto: EPA
Slovenija je postala polnopravna članice Evropske unije 1. maja 2004. Foto: EPA
Slovenija ima že več kot dve leti evropsko valuto evro. Foto: Reuters
Evropski parlament
Slovenija ima v Evropskem parlamentu sedem poslancev. Ko bo ratificirana Lizbonska pogodba, bo imela enega več. Foto: MMC RTV SLO
Anketa o življenju v Evropski uniji
Življenje ob meji 5 let po vstopu v EU

Pot v Evropsko unijo je bila dolga. Slovenija je že leta 1992 zaprosila za sklenitev evropskega sporazuma oz. za podporo pri prestrukturiranju in konsolidaciji slovenskega gospodarstva. Leto kasneje je začel veljati sporazum o sodelovanju z Evropsko unijo, slovenska vlada pa je zaprosila za začetek pogajanj. Sporazum je bil tako podpisan 10. junija 1996, ko je Slovenija tudi uradno zaprosila za članstvo v Uniji. Julija 1997 je Evropska komisija izdala mnenje o državah kandidatkah za vstop v EU. Mnenje o Sloveniji je bilo ugodno, tako da je Slovenija 31. marca 1998 začela pogajanja.

S tem se je začelo pregledovanje usklajenosti slovenske zakonodaje s pravnim redom EU-ja, Evropska komisija pa je morala vsako leto podati poročilo o napredku Slovenije. Slovenija je pogajanja končala s poglavji o prometu, kmetijstvu, regionalni politiki, financiranju in proračunu. 13. 12. 2002 so bila tako končana pogajanja za vstop Slovenije v EU, tri mesece kasneje pa je bila podpisana pristopna pogodba. Kot že rečeno, je Slovenija postala polnopravna članica Unije 1. maja 2004.

Leta 2007 smo uvedli evro, vstopili v schengenski sistem
1. januarja 2007 je Slovenija uvedla evropsko valuto evro in se poslovila od svoje mlade valute tolar. 21. decembra istega leta je Slovenija vstopila v schengenski informacijski sistem, marca prihodnje leto pa tudi v letalski promet.

V začetku leta 2008 je sledil še en za Slovenijo izjemno pomemben dogodek. Slovenija je kot prva nova članica EU-ja predsedovala povezavi. Država si je zadala pet prednostnih nalog, to so ratifikacija Lizbonske pogodbe, ki ni uspela, sprejetje energetsko-podnebnega svežnja, ki je bil sicer sprejet, a s precejšnjo mero popustljivosti, sprejetje smernic Lizbonske strategije, širitev Evropske unije, ki je nekoliko zastala, in medkulturni dialog.

Kako bi glasovali, če bi bil danes referendum o vstopu v EU? Glasujete lahko v anketi na sekciji Slovenija. Dozdajšnje rezultate si lahko ogledate tukaj.

Slovenci v evropskih institucijah
Slovenija ima svoje predstavnike v številnih evropskih institucijah. Junija 2004 smo se Slovenci prvič udeležili volitev v Evropski parlament, na katerih smo izvolili sedem predstavnikov v tej evropski instituciji. Državni zbor je za evropskega komisarja izbral Janeza Potočnika, ki je prevzel resor znanosti in raziskav. Slovenija ima predstavnike tudi v Svetu EU-ja. To so predstavniki ministrstev ter stalnega predstavništva Slovenije pri EU-ju, ki uveljavljajo interese oziroma stališča Slovenije.

Evropski svet je sestavljen iz voditeljev držav, Slovenijo pa v svetu zastopa predsednik vlade. Zasedanj se glede na tematiko srečanj udeležujejo minister za zunanje zadeve, minister za evropske zadeve ali minister za finance. V ekonomsko-socialnem odboru ima Slovenija sedem članov, zastopajo pa interese delodajalcev, sindikatov in drugih interesnih skupin. Tudi v odboru regij ima Slovenija sedem predstavnikov, ki zastopajo Skupnost občin Slovenije in Zvezo občin Slovenije. Na Sodišču evropskih skupnosti iz Slovenije prihajajo sodnik, predsednik Petega senata, generalna pravobranilka in sodnik sodišča prve stopnje. Svojega člana imamo tudi na Evropskem računskem sodišču.

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si

Anketa o življenju v Evropski uniji
Življenje ob meji 5 let po vstopu v EU