Rupel je dejal, da je sporazum velik dosežek tudi za slovensko predsedovanje EU-ju. Foto: Reuters
Rupel je dejal, da je sporazum velik dosežek tudi za slovensko predsedovanje EU-ju. Foto: Reuters
Mapa s sporazumom EU-Srbija
Iz kabineta srbskega premierja Vojislava Koštunice so sporočili, da bodo sporazum izničili. Foto: Reuters
Boris Tadić
Tadić je zagotovil, da bo Srbija izpolnila svoje obveze do haaškega sodišča. Foto: EPA
Vuk Jeremić
Zadovoljni srbski zunanji minister je po objavi novice o podpisu odgovarjal na številna vprašanja. Foto: EPA
Podpis sporazuma s Srbijo

V uvodnem nagovoru je slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki tudi predseduje Svetu zunanjih ministrov dejal, da je to srečen dan, tako za Srbijo kot EU. "Ta dogodek je tudi zelo pomemben za slovensko predsedovanje EU-ju, saj je bila naša prioriteta prav integracija Zahodnega Balkana v politični dnevni red EU-ja," je dejal Rupel.

Posebej se je zahvalil tudi visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku EU-ja Javierju Solani, ki je bil po njegovih besedah gonilna sila v tem procesu, in Oliju Rehnu, komisarju za širitev.

"Danes iz središča Unije Srbiji pošiljamo močen signal. S tem kažemo, da smo to državo izbrali, da krene na evropsko pot. Od tega trenutka naprej je evropska prihodnost Srbije le še v rokah srbskega ljudstva in srbske politike," je še povedal Rupel.

Slovesnega podpisa ob vrhu zunanjih ministrov EU-ja v Luksemburgu sta se udeležila tudi srbski predsednik Boris Tadić in podpredsednik vlade Božidar Đelić, ki je dokumetn v imenu Srbije tudi podpisal. Medtem ko so člani tehnične vlade iz vrst Demokratske stranke Srbije že napovedali, da bodo zahtevali njegovo izničenje v skupščini.

Države članice EU-ja bodo sporazum lahko ratificirale šele, ko bodo dobile zagotovilo, da Beograd polno sodeluje s haaškim sodiščem pri iskanju haaških obtožencev. Šele takrat bo Srbija lahko deležna gospodarskih ugodnosti.

Tadić je zelo vesel sporazuma
"V Srbiji EU dojemamo kot največji dosežek za mir v našem okolišu. Za nas je ta podpis zelo pomemben. Smo velik narod po dosežkih, po številčnosti pa nismo. Zato možnost ohranitve naše identitete v EU-ju poleg zagotovitve dolgotrajnega miru in ekonomske blaginje za naše državljane predstavljajo največji razlog, zaradi katerega smo danes podpisali ta sporazum," je povedal Tadić. Dejal je, da bo Srbija izpolnila svoje obveze, med katerimi je tudi sodelovanje s haaškim sodiščem.

"5. oktobra 2000 so se v Srbiji zgodile velike demokratične spremembe. Srbski državljani so izbrali demokratično oblast in vsaka vlada za tem je svojim državljanom obljubljala, da bo podpisala sporazum, ki bo Srbijo privedel bliže Evropi, in da bomo po podpisu takega sporazuma zagotovili čimprejšnji vstop v polnopravno članstvo v Unijo. Srečen sem, ker sodelujem pri tej ceremoniji," je svoj govor sklenil Tadić.

Đelić: Srbija se mora privezati za evropsko ladjo
Podpredsednik Srbske vlade Božidar Đelič pa je prav tako menil, da gre za zelo pomemben sporazum. "Samo močna Srbija, ki se pogumno bojuje proti nepravičnosti, ki jo je prizadela, se bo lahko bojevala za svoje interese. Z vstopom v EU bomo močnejši. Glas Srbije bo mogoče slišati in država bo spoštovana," je menil podpredsednik srbske vlade, ki je dodal, da mora Srbija v prihodnjih tednih narediti pogumne korake, s katerimi bi lahko zagotovila evropsko prihodnost za svoje državljane. Ponovil je besede srbskega reformista Milovana Milovanovića: "Srbija mora svoj mali čoln privezati k evropski ladji. To zdaj v 21. stoletju ponavljam, saj sem prepričan, da je to najboljša pot za našo državo," je končal.

Solana: Srbi naj čutijo korak naprej
Solana je menil, da bi morali srbski državljani od danes naprej čutiti, da so naredili korak naprej k evropski prihodnosti, miru in večji ekonomski blaginji. "To je zelo pomembno, tako za srbske državljane kot njihove prihodnje generacije. Vedeti morajo, da je njihova prihodnost v EU-ju."

Ostre kritike Koštunice in radilkalcev Demokratska stranka Srbije (DSS) in Srbska radikalna stranka (SRS) sta se ostro odzvali na napoved podpisa sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju. DSS Vojislava Koštunice je napovedal, da botsa nova srbska vlada in parlament po volitvah 11. maja sporazum razveljavila. SRS pa je celo napovedal, da bodo po volitvah začeli postopek za razrešitev predsednika Tadića in ga obtožili izdaje.

Koštunica je ocenil, da je Tadić s podpisom osramotil le sebe, sporazum pa označil za protiustavnega in protidržavnega. "Nikoli in nikomur ne bomo dovolili, da v imenu Srbije podpiše neodvisnost Kosova, zato je današnji Tadićev podpis povsem ničvreden," je dejal Koštunica.

Rehn je optimističen
Komisar za širitev Olli Rehn je bil pred začetkom zasedanja optimističen. "Vso noč smo trdo delali. To jutro bolj verjamem v korak naprej kot včeraj ob osmih zvečer." Rehn upa, da bodo Beogradu, predvsem proevropskim silam, dali jasno sporočilo glede srbske evropske prihodnosti. "Ne prehitevajmo z oznanjanjem zmage," je opozoril. "Nadaljujemo pogovore, ki bodo zagotovi težki. A upam, da bomo ohranili mirno kri in dosegli rezultate danes. To je zelo pomembno za Evropo in Srbijo."

R. M./K. T.

Podpis sporazuma s Srbijo