V Bruslju že razpravljajo o novem izračunavanju plač. Foto: EPA
V Bruslju že razpravljajo o novem izračunavanju plač. Foto: EPA

Sodišče je presodilo, da države članice Evropske unije niso imele pravice odločiti, da se plače zaposlenim v evropskih institucijah zvišajo za manj, kot so bili upravičeni, čeprav je številne države močno prizadela gospodarska kriza in so morale zato sprejeti stroge varčevalne ukrepe.

S tako razsodbo je sodišče odločilo proti dogovoru članic, da se plače 46.000 evropskim uradnikom zaradi krize zvišajo le za 1,85 odstotka, čeprav je Evropska komisija ob sklicevanju na uveljavljeno metodo izračunavanja plač na podlagi razvoja plač v osmih članicah Unije predlagalo zvišanje za 3,7 odstotka.

V skupino osmih držav, ki so podlaga za izračunavanje plač in predstavljajo 76 odstotkov BDP-ja EU-ja, spadajo Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg.

"Zastarela metoda"
Ob lanski razpravi je večina članic, med njimi tudi Slovenija, izrazila prepričanje, da gre za zastarelo metodo, ki ne izraža realnosti. Poleg tega obstaja tudi posebna "krizna klavzula", ki v posebnih primerih omogoča izjemo do pravil.

Na vprašanje, zakaj ta klavzula še ni bila aktivirana, so iz Bruslja odgovorili, da ta velja v primeru "nenadnih in resnih kriz", medtem ko po njihovih besedah zdajšnja kriza ni nenadna.