Redingova je pozdravila pripravljenost Hrvaške, da spremeni sporni zakon, a opozorila, da jo bo komisija pozorno opazovala. Foto: EPA
Redingova je pozdravila pripravljenost Hrvaške, da spremeni sporni zakon, a opozorila, da jo bo komisija pozorno opazovala. Foto: EPA

Hrvaški minister za pravosodje Orsat Miljenić je v Bruslju obljubil, da bo Hrvaška takoj ukrepala ter naglo in brezpogojno odpravila kršitev evropske zakonodaje. "Sprememba bo začela veljati čim prej, najkasneje pa do 1. januarja 2014, uveljavitev in uporaba spremenjenega zakona pa ne bosta omejeni z nobenim drugim pogojem," je povedal Miljenić po srečanju z evropsko komisarko za pravosodje Viviane Reding.

Redingova je obljubo Hrvaške za zagotovitev tega, da bodo kriminalce privedli pred sodišče, pozdravila in dejala, da pričakuje, da bo politična izjava naglo, učinkovito in brezpogojno prevedena v dejanja oz. v zakon. Komisarka je pojasnila tudi, da komisija za zdaj ne bo ustavila postopka proti Hrvaški, saj se rok za posvetovanje z državami članicami izteče 5. oktobra, takrat pa bo komisija preverila ukrepanje Hrvaške in presodila, ali spoštuje svoje zaveze.

Sankcije bi vključevale nadzor in omejile sredstva za schengen
Bruselj je Hrvaški zagrozil, da bo, če ne bo spremenila svojega spornega zakona, proti njej uvedel sankcije, ki bi vključevale strožji nadzor Hrvaške prek nadzornega mehanizma, ki sicer velja za Bolgarijo in Romunijo, in zamrznitev sredstev za njene priprave na vstop v schengensko območje.

Z zakonom lex Perković je Hrvaška tri dni pred vstopom v Evropsko unijo omejila uporabo evropskega pripornega naloga. Sporni zakon so poimenovali "lex Perković", ker opozicija in mediji menijo, da naj bi bil njegov namen predvsem preprečiti izročitev enega izmed nekdanjih vodij jugoslovanske obveščevalne službe (Udbe) na Hrvaškem Josipa Perkovića. Nemčija njegovo izročitev zahteva zaradi umora hrvaškega izseljenca na Bavarskem leta 1983.

Hrvaška popustila Brusju
Hrvaška popustila Brusju