'Zaradi dokumentov takrat nismo dovolili odpiranja poglavij. Ta tri poglavja v ponedeljek ne bodo na dnevnem redu, ker še niso pripravljena za odprtje,' je pojasnil minister. Foto: MMC RTV SLO
'Zaradi dokumentov takrat nismo dovolili odpiranja poglavij. Ta tri poglavja v ponedeljek ne bodo na dnevnem redu, ker še niso pripravljena za odprtje,' je pojasnil minister. Foto: MMC RTV SLO

V ponedeljek bo v Bruslju potekala pristopna konferenca, na kateri bo Hrvaška zaprla dve poglavji - o socialni politiki in zaposlovanju ter svobodi opravljanja storitev - v pogajanjih z Evropsko unijo. Poglavja o ribištvu, okolju ter zunanji, varnostni in obrambni politiki pa bodo ostala odprta, saj ima Slovenija pri njih zadržke.

Imamo enako pravico do pomislekov kot drugi
"Ne gre za blokado. Gre pač za proces usklajevanja odpiranja tega vprašanja in še nismo prišli do točke, ko bi imeli rešitev," je Žbogar poudaril za Radio Slovenija. Ta tri poglavja naša država zadržuje od decembra lani.

Ker so se na spletni strani evropskega tednika European Voice pojavili očitki, da Slovenija spet blokira pogajanja Hrvaške in onemogoča njen napredek na poti v EU, je Žbogar razložil še razliko med zadržki zaradi prejudiciranja meje in vsebinskimi zadržki.

Preberite očitke evropskega tednika:
"Slovenija spet 'nagaja' Hrvaški!"

"Slovenija ima tako kot vse države članice pravico vsebinskih pomislekov na določena poglavja. Mi imamo vsebinske pomisleke, ki jih moramo razrešiti pred odprtjem poglavij. Mi na rešitvah delamo in upamo, da jih bomo v najkrajšem času tudi našli, tako da bo možno ob določenih pogojih odpreti tudi ta poglavja," je pojasnil.

Pravosodje in konkurenčnost največji težavi
Največ težav Hrvaški povzroča poglavje o pravosodju, prav tako še ni odprla poglavja o konkurenci, kamor sodi preoblikovanje hrvaških ladjedelnic. Z jutrijšnjim dnem bo Hrvaška imela odprtih 28 in začasno zaprtih 17 poglavij.

Pristopna pogajanja naj bi predvidoma končala v prvi polovici prihodnjega leta. To bi omogočilo tudi začetek dela arbitražnega sodišča, ki bo - če bo sporazum pri nas potrjen - začelo delo predvidoma jeseni.