Bolnišnice v Gazi so preobremenjene, dostop do zdravstvenega varstva pa je močno oviran. Foto: Reuters
Bolnišnice v Gazi so preobremenjene, dostop do zdravstvenega varstva pa je močno oviran. Foto: Reuters

Evropski komisar Janez Lenarčič je poudaril, da so zdravstvene evakuacije ključne v času, ko so bolnišnice v Gazi preobremenjene, dostop do zdravstvenega varstva pa je močno oviran.

Komisar za krizno upravljanje se je ob tem zahvalil Španiji in drugim članicam EU-ja, ki so ponudile pomoč. Dodal je, da morajo Izrael in vsi akterji, vključeni v te operacije, še naprej spoštovati svoje zaveze in omogočiti potreben dostop za nadaljevanje evakuacij.

Kot so še sporočili v Bruslju, je zdravstveno evakuacijo finančno in operativno podprl mehanizem EU-ja na področju civilne zaščite v tesnem sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), palestinskim skladom za pomoč otrokom in sodelujočimi državami.

Ker je WHO aktiviral mehanizem civilne zaščite EU-ja, je EU v celoti podpiral usklajevanje dejavnosti za medicinsko evakuacijo palestinskih bolnikov v Evropo. Prošnja se nanaša na ciljno usmerjeno zdravstveno evakuacijo otrok, ki nujno potrebujejo zdravstveno oskrbo. Zdravstvene evakuacije se bodo predvidoma nadaljevale v prihodnjih tednih.

Doslej so pomoč pri zdravstveni evakuaciji, vključno z zdravljenjem bolnikov in prevozom, ponudile Belgija, Italija, Luksemburg, Malta, Romunija, Slovaška in Španija.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je pozvala k okrepitvi prizadevanj za zagotovitev varne medicinske evakuacije za tiste, ki jo nujno potrebujejo, zlasti za otroke.

EU je za zadeve, povezane z zdravjem na območju Gaze, letos namenil 23 odstotkov svojega humanitarnega proračuna oz. 32,5 milijona evrov. Unija od začetka januarja podpira tudi koordinacijsko celico WHO-ja za nujno medicinsko pomoč v Gazi v Kairu, v katero je bilo napotenih 22 strokovnjakov iz EU-ja in sodelujočih držav mehanizma civilne zaščite EU-ja, se še sporočili v Bruslju.