Države bodo z omejitvami prodaj na kratko poskusile
Države bodo z omejitvami prodaj na kratko poskusile "omejiti koristi, ki jih je mogoče doseči s širjenjem lažnih govoric" ali zagotoviti enake možnosti oz. boljšo regulacijo na medsebojno močno povezanih evropskih finančnih trgih. Foto: MMC RTV SLO

Države bodo z omejitvami prodaj na kratko poskusile "omejiti koristi, ki jih je mogoče doseči s širjenjem lažnih govoric" ali zagotoviti enake možnosti oz. boljšo regulacijo na medsebojno močno povezanih evropskih finančnih trgih.

Odločitev je odgovor na velike turbulence na finančnih trgih v zadnjih dneh. "Razvoj dogodkov je vzbudil skrb regulatorjev trgov vrednostnih papirjev po EU-ju," je na spletni strani objavil Evropski organ za vrednostne papirje in trge (Esma).

Berlin za širšo prepoved prodaj na kratko na ravni EU-ja
Kakšne ukrepe točno bodo države sprejele, Esma ni navedel, so pa italijanske oblasti pojasnile, da bodo pri njih prodaje na kratko prepovedane 15 dni, s čimer naj bi umirili stanje na trgih. V Franciji pa so za dva tedna prepovedali prodaje na kratko z delnicami 11 družb iz finančnega sektorja.

Na objavo Esme se je odzvala Nemčija, ki je podprla odločitev štirih držav. A Berlin je šel še dlje in pozval EU, naj sprejme širšo prepoved prodaj na kratko na ravni EU-ja. Nemčija je sicer prodaje na kratko prepovedala že lani. "To je edini način za prepričljiv spopad z destruktivnimi špekulacijami," so v sporočilu za javnost zapisali na nemškem zunanjem ministrstvu.

A Velika Britanija je že izrazila negativno mnenje. "Trenutno nimamo nobenih načrtov za prepoved prodaj na kratko v Veliki Britaniji," je dejal predstavnik britanskega regulatornega organa.

Vlagatelje skrbijo ZDA
Finančni trgi po svetu so v zadnjih dneh nihali med visoko rastjo in visokimi padci. Vlagatelje skrbijo ZDA, ki jim je bonitetna hiša Standard & Poor's pretekli teden znižala kreditno oceno, Španija in Italija, za kateri se špekulira, da bi se lahko pridružili državam območja z evrom, ki potrebujejo finančno pomoč, ter Francija, ki ji, sodeč po govoricah, grozi znižanje bonitetne ocene.

"Z izdajo evrskih obveznic bi se lahko izognili krizi"
Italijanski finančni minister Giulio Tremonti pa je medtem dejal, da bi z izdajo evrskih obveznic, o čemer razmišlja Evropska unija, lahko preprečili dolžniško krizo, s katero se spopada območje evra. Ob tem dodaja, da je konsolidacija javnih financ v Evropi ključna za izhod iz krize.

"Če bi imeli evrske obveznice, danes ne bi bili tukaj, kjer smo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil Tremonti. Minister je prepričan, da je ideja o izdaji tovrstnih obveznic dobra in pomeni korak naprej. "Čakamo, kaj se bo zgodilo. Če se ne bo nič, se bodo težave nadaljevale," je dejal.

Ideja o izdaji evrskih obveznic že nekaj časa visi v zraku
Evropska komisija bo sicer do konca leta izdala poročilo o mogoči izdaji evrskih obveznic, za katere bodo jamčile države članice območja evra. Ideja o izdaji evrskih obveznic, s katerimi bi pomagali Grčiji in drugim zadolženim članicam evroobmočja, sicer že nekaj časa visi v zraku.

Tremonti je idejo o izdaji evrskih obveznic izpostavil potem, ko je italijanska vlada v petek zvečer odobrila 45 milijard evrov vredne varčevalne ukrepe za uravnoteženje proračuna do leta 2013. Osnutek ukrepov - o njih mora sicer odločati še italijanski parlament, kar naj bi se zgodilo v začetku septembra - med drugim predvideva uvedbo davka na velike "zaslužkarje" in občutno zmanjšanje vladnih izdatkov.