Rudolf je ogorčen, ker jim premierka Kosorjeva ni priznala vseh podrobnosti dogovora. Foto: MMC RTV SLO
Rudolf je ogorčen, ker jim premierka Kosorjeva ni priznala vseh podrobnosti dogovora. Foto: MMC RTV SLO

"Ker ne želim oteževati hrvaško-slovenskih pogajanj niti prevzeti nobene odgovornosti za mogoče učinke sprejetja Rehnovega predloga iz 15. junija 2009 kot podlage za nadaljevanje pogajanj, odstopam tudi s položaja osebnega svetovalca zunanjega ministra," je zapisal Rudolf, ki je odstop naslovil na premierko Jadranko Kosor in zunanjega ministra Gordana Jandrokovića.

Rudolf je svojo odločitev pojasnil tudi v pismu hrvaški tiskovni agenciji Hina, kjer je zapisal, da ne želi biti odgovoren za mogoče učinke privolitve v drugi, junijski predlog evropskega komisarja Ollija Rehna. Rudolf je zapisal, da hrvaški sabor ni sprejel Rehnovega predloga iz 15. junija letos, ki bo, kot kaže, podlaga za nadaljevanje pogajanj o slovensko-hrvaški meji. Po njegovem mnenju je ta predlog za Hrvaško nesprejemljiv, sam pa o tem stališču ni bil obveščen. Dodal je še, da o stališču ni bil seznanjen niti nacionalni odbor za spremljanje pogajanj z EU-jem.

Rudolf je izpostavil še, da so njegove prejšnje izjave in mnenja o dogovoru hrvaške premierke Jadranke Kosor in predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja temeljile na pismu, ki ga je Kosorjeva 11. septembra poslala švedskemu predsedstvu EU-ja.

Slovenska vlada je slovenski del mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov razpustila že marca letos, potem ko je po več kot letu dela od štirih ključnih vprašanj dosegla dogovor le o dveh.