"Z novo kombinacijo znanja in izkušenj, ki jih predstavljajo predlagani kandidati, želimo prenoviti nadzorni svet banke. Verjamemo, da bomo s tem ne samo okrepili nadzor nad poslovanjem banke, temveč predvsem pa zagotovili ustrezno strateško usmeritev, polno izkoriščanje njenih potencialov in podporo odločnemu prestrukturiranju banke," je v zahtevi za dopolnitev dnevnega reda zapisala predsednica uprave AUKN Dagmar Komar. Foto: BoBo

AUKN, ki v imenu države zastopa 45,62-odstotni delež Nove Ljubljanske banke, želi razširiti dnevni red skupščine NLB-ja, ki bo 27. oktobra. Delničarjem predlaga, da iz nadzornega sveta banke odpokličejo Marka Simonetija, Rasta Ovina, Andreja Baričiča in Stojana Petriča ter na njihovo mesto imenujejo Timoteja Jagriča, Štefana Belingarja, Darinko Miklavčič in Duška Kosa.

V nadzornem svetu največje slovenske banke so poleg omenjenih še Jurij Detiček, Riet Docx, John Arthur Hollows, Igor Masten, Anton Macuh in Boris Škapin. Predsednik nadzornikov je Simoneti, njegov namestnik pa Ovin.

Okrepili naj bi nadzor nad poslovanjem
Odločitev za zamenjavo nadzornikov v agenciji pojasnjujejo s tem, da se mora banka "v spremenjenih in bolj zahtevnih razmerah poslovanja prilagoditi s svojo strukturo in z načini poslovanja, ki bodo učinkovit odgovor na izzive globalne gospodarske in predvsem finančne krize". Zato pravijo, da bi z novimi kandidati okrepili nadzor nad poslovanjem banke, predvsem pa zagotovili ustrezno strateško usmeritev.

Odločitev o novi dokapitalizaciji
NLB-jevi delničarji bodo 27. oktobra sicer odločali o novi dokapitalizaciji banke. Banka Slovenije od NLB-ja namreč zahteva, da do konca tega leta izboljša kapitalsko ustreznost, nadzorniki pa so že pritrdili načrtom uprave, da bi banko dokapitalizirali z novmi 400 milijoni evrov. 250 milijonov evrov so prejeli že marca, največ je prispevala država.